Od samog početka najavljivanja novih epizoda Seks i grada, bili smo pesimistični. Prvo zbog vesti da u nastavku neće učestvovati Kim Cattral u kultnoj ulozi Samanthe, drugo zbog spekulacija da će se Carrie Bradshaw i Mr.Big razvesti, treće zbog loših stajlinga... i mogli bismo ovako u nedogled.

Svako dalje razvlačenje likova i radnji, nakon 6 sezona, 2 filma i preko 20 godina aktuelnosti serije, impliciralo je obesmišljavanje iste. 

Ipak, sinoć smo svi bili prikovani za ekrane i sa sakrivenim uzbuđenjem iščekivali nove epizode. I ne, nismo bili u pravu, nije sve tako loše - još je gore.

Ako izuzmemo nepotrebno duge scene, loše dijaloge, isforsirane i površno obrađene aktivističke motive koji su evidentno počeli da se eksploatišu zarad komercijalizacije, činjenica da je u prvoj epizodi preminuo ne samo glavni, nego ključni lik serije - Mr.Big, potvrđuje da ovaj nastavak nikada nije trebao da se desi.

Ruku na srce, ako ste sinoć nakon vriska Carrie Bradshaw osetili stezanje u grudima i ostali potreseni nakon poslednje scene prve epizode - vrlo je verovatno da ste (kao i mi) živeli ovu seriju i više nego što je trebalo. Ali u tome se i ogledao njen uspeh - u načinu na koji je doprela do ljudi, prirasla im za srce, navela ih da se poistovećuju, edukuju, preispituju, plaču i smeju, ali ipak - veruju u happy end do samog kraja. 

Mr Big umire u nastavku serije.
Screenshot/Youtube 

Preobražaj koji je doživeo Seks i grad u svom nastavku pod nazivom I tek tako (koji dobro opisuje ovu banalnost), čini se da je došao strategijom lošeg producenta, scenariste ili marketing stručnjaka. Ideja da serija koja je bila postavljena na ne-tako-realnim osnovama (četiri obične žene u Njujorku koje sa prosečnim poslovima žive high-life), preko noći, dvadeset godina kasnije odlučuje da postane surovo realna, u krajnjoj liniji je licemerna - jer ona to nikada nije bila, niti je trebala da bude. Poigravanje sa nasleđem i kredibilitetom serije, koje je počelo već sa prva dva filma, bio je logičan sled odluke da se do kraja unovči potencijal serije sa tako snažnim kulturnim predznakom. 

Namera da se život u 50-im i 60-im prikaže baš onakvim kakav jeste potpuno je opravdana - niko nije očekivao obilje Cosmopolitana, seksa i šopinga, ali ni da od odmora u Hamptonsu dođemo do odabira pogrebne usluge za glavnog lika bez kojeg serija nikada ne bi doživela nivo popularnosti koji ima danas. Naročito ne u ovim već-dovoljno-potresnim vremenima kada nam je potrebnije više nego ikada da verujemo u srećan kraj.

sex and the city, prva sezona serije
profimedia_0145108734_102797800.jpeg 

Zato nas je ovaj reboot podsetio na važnu lekciju - neki nastavci su nepotrebni i suvišni, baš kao i rušenje svih postojećih iluzija bez kojih život postaje siv i beznadežan. Seks i grad nije bio samo serija, već fenomen na kome su odrastale generacije. Bilo bi potpuno u redu da je poslednja scena koju pamtimo romantična noć u Parizu, umesto sahrane Mr.Biga. I ne bismo zbog toga manje razlikovali isceniran od realnog života, jer smo mnogo godina ranije naučili da ne treba treba da verujemo u sve životne paterne koje nam je ova serija nametnula - o (toksičnoj) ljubavi, novcu, životu... 

''I tek tako'' je Seks i grad uništio Seks i grad.