Kakav primer daje Marc Jacobs promovisanjem ekstremnih plastičnih operacija?

Marc Jacobs kaže da ne želi da se stidi zbog nečega što rade svi, ali da li je to dovoljno jak argument za promovisanje takvih vrednosti?

Profimedia

U najnovijem intervjuu za Vogue, modni dizajner odlučio je da progovori o promovisanju plastičnih operacija na svim svojim kanalima, navodeći da one treba da budu transparentne kako bi pomogao drugim ljudima da se manje stide dok ih rade:

''Sve se svodi na stid i ove stare paradigme. Kada pogledate aktuelne glumce i glumice, od njih se očekuje da izgledaju na određeni način kako bi ih publika videla onako kako želi da ih vidi, i jasno je da podržavaju ovaj mit da su oni ono što vidimo na ekranu. Ko veruje da neko izgleda isto 30 godina? Ipak, postoji takva vrsta standarda i mi smo u velikoj meri proizvod sveta u kome živimo. To je deo koji mi je zaista čudan. U svetu mladih generacija koji je sav u transparentnosti, otkrivanju i razumevanju, ne vidim zašto ljudi osećaju stid što idu u korak s vremenom. Znate, svi imamo filtere na telefonima. Svi retuširamo i filtriramo svoje slike. To je svet u kojem živimo. Ovako nešto radimo jer publika to želi, ali publika to želi zato što mi to radimo. Dakle, to je ovaj smešan mali krug. Razočaravajuće ili teško u vezi sa tim krugom je to što biste mogli samo da uklonite stid i budete iskreni i direktni. Čini se tako ludim kada glumac ili javna ličnost poriče da je nešto uradio uz argument: Oh, to je maslinovo ulje, kupam se u njemu. Čak i da je to istina, nije razlog zbog kojeg je vaš vrat zategnut'', bio je kategoričan Marc Jacobs koji na svoj Instagram svakodnevno kači slike vrlo zahtevnih plastičnih operacija.

Zapravo, dizajner je u pravu kada kaže da treba biti iskren u vezi sa sopstvenim izgledom, baš kao i ne skrivati sopstvene izbore u vezi za promenom istog - jer na kraju dana svako od nas ima pravo da radi sa svojim telom šta god želi. Sasvim je druga stvar promovisanje takvog ponašanja i nemanje svesti o tome da ono dubinski menja svest generacijama koje uz njega odrastaju, prihvatajući takav trend kao normu - poželjnu i neophodnu.

Konstantno ograđivanje javnih ličnosti od promovisanja pogrešnih vrednosti sa argumentom da imaju pravo da rade šta god žele, kao i da ne treba da se stide svojih izbora, nosi sa sobom dozu licemerja koje zamenom teza pokušava da opravda svoju nemoć da se odupru standardima okoline, ostanu autentični, a iznad i ispod svega da pokažu odgovornost pri upotrebi sopstvene uticajnosti u zdrave i dobre svrhe.

Ono čega zapravo ne treba da se stidimo jeste naš prirodan izgled i nepristajanje na nametnute standarde savršenstva i unificiranosti, pa čak i da sa punim pravom odlučite da nešto promenite na sebi, to ne znači da sa sobom u taj pokret treba da pozovete sve ljude ovog sveta. Baš kao što to ne činite ni sa drugim destruktivnim i nezdravim navikama u svom životu.

Šira svest o sebi i drugima učiniće mnogo ne samo da se zaustavi nasilje nad prirodnim izgledom, već i da se zaštiti naše mentalno zdravlje. Nepridavanje značaja i prostora takvim idejama i obrascu ponašanja biće dovoljno za pomak u očuvanju zdravog razuma, određenih granica i ljubavi prema sebi. Zbog onih koji od nas uče i na kojima svet ostaje.