Kada je reč o arhitekturi i planskoj gradnji dvoraca i palata za najčuvenije kraljevske porodice, jasno je da iza samog projekta stoji veliki rad kako bi dom monarhija predstavljao utočište glamura, luksuza i naravno vellike udobnosti.

Zamci koji krase velike svetske metropole, vraćaju nas natrag u prošlost, u vreme dekandencije i raskoši, u kojima su uživale ugledne kraljevske porodice. Danas njihovi domovi predstavljaju prave znamenitosti koje nas svojim velelepnim dvoranama, prostorijama i zimzelenim vrtovima zadivljujuju i magnetski privlače.

(Villa d’Este: Bezvremenska lepotica sa jezera Como)

Zato smo izdvojili 8 fascinantnih kraljevskih kuća iz celog sveta.

Drottningholm palata

Izgrađena krajem 16. veka, Drottningholm palata služi kao privatna rezidencija švedske kraljevske porodice. Posetioci iz celog sveta dolaze da vide raskošni barokni vrt i kraljevski teatar, koji nije pretrpeo neke veće promene, jer je njegova gradnja završena 1766. godine. 

foto: Profimedia

Buckingham palata

Buckingham palata je možda najpoznatija na svetu. Ona je dom britanskih monarha i predstavlja pravu turističku atrakciju u Londonu. Na ovom mestu su proslavljena i objavljena kraljevska rođenja, a jedno od poslednjih je bio dolazak divne princeze Charlotte na svet. 

foto: Profimedia

Prince's Palace Of Monaco

Knežev dvor u Monaku služi kao privatna rezidencija prinčevske porodice iz Monaka, a poznata je po zadivljujućoj i nekako gracioznoj lepoti pri čemu se posebno ističe soba sa tronom i soba sa ogledalom. Palata je takođe nekada, za potrebe snimanja, bila dom slavne američke glumice Grace Kelly koja je nakon snimanja filma i postala princeza od Monaka.

foto: Profimedia

Royal Palace of Norway

Norveška kraljevska porodica ima veliki broj rezidencija širom zemlje, ali Royal Palace u Oslu je najvažnija palata u kojoj kralj i kraljica žive tokom cele godine i u kojoj se obavljaju svakodnevne obaveze monarhije. Park koji okružuje palatu sa svih strana je jedan od najstarijih i najvećih parkova u Oslu. 

foto: Profimedia

The Royal Palace Rabat

Marokanska poznata palata Royal Palace se nalazi u srcu grada Rabat. Kraljevska privatna džamija se takođe nalazi direktno preko puta palate.

foto: Profimedia

Tokyo Imperial Palace

Tokyo Imperial Palace je glavna rezidencija japanskog cara, koji se može pohvaliti domom koji se nalazi na samoj vodi. Impozantna palata se sastoji od nekoliko objekata, uključujući glavnu palatu, privatne rezidencije carske porodice, arhivu, muzeje i administrativne kancelarije. 

foto: Profimedia

Berg Castle

Berg zamak je bio dom luksemburške kraljevske porodice od 1845.godine. Nakon rata, kraljevska porodica je obnovila dvorac koji je neko vreme koristila nemačka vojska, da bi se konačno u njega vratila 1964. godine. 

foto: Instagram (jennywren1985)

Royal Palace of Madrid 

Zvanična rezidencija kraljevske španske kraljevske pordice, Royal Palace of Madrid je bogata palata okružena prelepim vrtovima koji privlače turiste iz celog sveta. 

foto: Profimedia

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija