Da nas neko pita gde bismo voleli da otputujemo ovog časa, rekli bismo u središte Italije. Da. U antički gradić Civita di Bagnoregio koji se nalazi na vrhu slikovitog brdašca, u regiji Lacio.

(5 skrivenih gradića centralne Italije koji će vas oduševiti)

Da nismo videli ove fotografije i saznali da tamo možete iznajmiti smeštaj, rekli bismo da postoji samo u snovima. Srećom, evo ga "živog i opipljivog' u srcu Italije.

Do ovog se srednjovekovnog gradića dolazi samo preko kamenog pešačkog mosta, što znači nema automobila, a i sam gradić svoju nabavku namirnica i životnih potrepština obavlja posredstvom vespi. Vrlo italijanski, rećićete.

Gradić su osnovali stari Etruščani, pokorili su ga Rimljani, a oblikovali arhitekti srednjeg veka i renesanse. Uspešno je odoleo svim izazovima modernog vremena i ostao delom nekog romantičnog komadića istorije. Ovde vreme zaista stoji. Božanstven italijanski gradić na brežuljku i danas čuva drevne priče, a čuvaju ga i stanovnici koji ovde žive.

(#Putovanja: Najlepši gradovi severne Italije)

Ući u grad preko pešačkog kamenog mosta starih Etruščana zaista podseća na putovanje šesto godina unazad. Gradićem dominiraju popločane, nakrivljene i vrlo šarmantne ulice, a kuće su restaurirane u duhu stare arhitekture. Najbliži aerodrom je u Perugi, a za međunarodne putnike najčešće se koristi rimski Fiumicino koji je udaljen sat i po vožnje autom od Civite di Bagnoregio. Ukoliko dolazite autom tražićete izlaz Orvieto na autocesti Rim - Firenca.

Filozof Sveti Bonaventure, verovatno najpoznatiji stanovnik gradića, jednom je rekao: "Emocija prodire tamo gde inteligencija ne stiže", a upravo je to kratki opis ovog doživljaja jednom kada ovde kročite. Mesto u kome se može izgubiti i zaboraviti na stvarnost koja vas okružuje... 

(5 mesta koje morate da posetite u Rimu)

Kada bismo otputovali u ovom smeru, smeštaj bismo potražili u Casa Civiti.

Vlasnici kažu da je obnova ove srednjovekovne lepotice prvenstveno omaž gradiću koji je uspeo da preživi zemljotrese, ratove, glad i na kraju opstao u modernom svetu. Nakon toga sledi altruistično deljenje lepote te pružanje jedinstvenog iskustva svojim gostima i posetiteljima Italije. I uspeli su u toj ideji jer je Casa Civita proglašena jednim od najljepših smeštaja na stranici Airbnb.com.

'Domus Civita', kako je od milja zovu, deo je palate iz 14. veka koja 'leži' na kamenim pećinama, etruščanskim katakombama i cisternama za vodu starih Rimljana.

I upravo ovde se nalazi njena najveća atrakcija. Kroz originalne pećine dolazi se do prekrasnog italijanskog vrta koji se nalazi između dve velike kamene stene. Ne moramo vam ni spominjati šta to znači za pogled s obzirom da se Casa Civita nalazi na brdašcu koje okružuju doline.

Iz vrta dolazi se do dve stene koje su pretvorene u fantastičan bazen s toplom, grejanom vodom i letnjom kuhinjom. Bazen je zapravo stara rimska cisterna za vodu koja se savršeno uklapa u ovu antičku priču.

Ispod bazena nalazi se umetnička galerija te vinski podrum postaje pravo hedonističko iskustvo. Dok se kupate u bazenu nećete ostati žedni, a moćićete da probate samo originalne vinske sorte ovih talijanskih područja. 

U tri apartmana može se smestiti šest ljudi, a postoji i mogućnost dodavanja još dva kreveta za veća društva. Svi apartmani moderno su opremljeni, a postoji i zajednički dnevni boravak s velikom kuhinjom. Osoblje će vam po dolasku organizovati večeru i svako jutro pripremati doručak, a možete slobodno i sami koristiti kuhinju. Ukoliko poželite da se maknete iz ovog izolovanog komadića raja, u gradu se nalazi restoran i nekoliko šarmantnih kafića. 

Opsežniji sadržaj nudi vam sestrinski gradić Bagnoregio koji se nalazi s druge strane pešačkog mosta. Ako se prošetate tamošnjim ulicama bićete deo filmske scenografije. Naime, veliki Fellini prepoznao je ovo mesto kao savršenu kulisu za svoj kultni film "La Strada". Stoga, geografski, istorijski i kulturološki gledano Civita je mesto za odmor iz snova. Italija i nije tako daleko, zar ne?

Izvor: Buro247

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija