Roksanda Ilinčic i njen suprug Philip Bueno de Mesquita, kupili su trospratnu kuću u centru Londona koja je zahtevala popriličnu adaptaciju, te je osim postavljanja centralne instalacije, koja bi podelila prostor, trebalo funkcionalnom organizacijom nadograditi osnovu svakog sprata, od 195 kvadratnih metara.

Londonski studio RA Project, sa kojim je dizajnerka ranije sarađivala, dobio je zadatak da rekonstruiše kuću, a početna tačka se odnosila na rušenje unutrašnjih zidova kako bi se kreirao otvoren prostor, a zatim postavljanje masivnog plavog boks stepeništa.

U prizemlju, spavaću sobu, kupatilo i centralne stepenice, smenio je moderan open-space, pametno osmišljen i tematski povezan prostor.

U centralnom delu pozicionirana je metalna konstrukacija stepenica koja je pregradila kuhinju i trpezarijsku sto sa jedne strane i dnevni boravak sa druge.

Foto: Lyndon Douglas

Metalne stepenice su osim funkcionalne, imale i estetsku funkciju, te su odavale utisak skulpture u umetničkoj galeriji.

U upotrebi plave farbe, prepoznali smo estetiku Roksandinog dizajna, za koji se često vezuje upotreba boja, te su, po njenoj želji, svi metalni delovi ofarbani u identičnu plavu nijansu. 

Foto: Lyndon Douglas

Još jedan veliki izazov RA Projecta bio je dovod dnevnog svetla, s obzirom da je londonsko nebo uglavnom sivo te su se masivni prozori- od poda do plafona, pokazali kao idealno rešenje. 

Foto: Lyndon Douglas

Što se tiče prvog nivoa kuće, u njoj se nalaze prostrana spavaća soba i kupatilo, kao i odvojena soba namenjena odlaganju garderobe. Na spratu se nalaze još dve male spavaće sobe, i kupatilo. 

Design: RA Project

Photo: Lyndon Douglas

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/