Le Bristol Paris svoju priču započinje u ranom 20. veku kada je Hippolyte Jammet bio samo dete. Sva radna iskustva koja je stekao kao mladić dovela su do ostvarenja životnog sna da jednog dana otvori elegantan, moderan i sofisticiran hotel u Parizu koji će svojim gostima da pruži siguran i ušuškan dom.

Hippolyte 1923. otkriva vilu iz 18. veka, bivšu rezidenciju grofa od Kastelana u ulici Faubourg-Saint-Honoré broj 112 koja se nalazila u srcu Pariza, blizu Jelisejske palate, a opet dovoljno udaljena od gradske buke.

Zalažući se za bezuslovnu posvećenost detaljima, napravio je kombinaciju ultramoderne udobnosti i francuskog umeća življenja. Sa elegantnim starinskim nameštajem i unikatnim umetničkim delima, uspeo je da stvori enterijer koji je kako veličanstven, tako i intiman. Od svog osnivanja 1925. Le Bristol Paris postao je omiljeno mesto bitnih ljudi iz svih krajeva sveta, koji cene izuzetne standarde ovog hotela.

Kada je 1964. Jammet preminuo, upravljanje hotelom preuzeli su njegova supruga i najstarije od njihovo desetoro dece.

Zajedno su unapredili kuhinju tako što su osmislili originalni meni poznatiji kao Sreda u Le Bristolu.

Sedam godina kasnije, gospođa Jammet predala je vođstvo nad hotelom nemačkom biznismenu Rudolfu Oetkeru koji je već posedovao prestižne hotele kao što je Brenners Park-Hotel & Spa.

Le Bristol Paris je 2009. godine bio prvi hotel sa pet zvezdica u Francuskoj koji je dobio titulu Palate, koju mu je dodelilo Ministarstvo turizma Francuske, a 2012. takođe otvara i Le Bar du Bristol koji je veoma brzo postao nezaobilazno mesto pariskih randevua.

Svaka od 160 soba koje se nalaze u Marignon krilu predstavljaju unikat. Iako njihove veličine variraju, nude savršeno mesto za boravak. Svaki element u čitavom hotelu biran je sa posebnom pažnjom koja treba da učini da se gost oseća kao kod kuće. 

Kuhinja Le Bristol Parisa čiji je šef čuveni Eric Frechon, nudi razne gastronomske specijalitete poput crnih tatrufa iz Périgorda, preko kavijara iz Solonje do divljih jagoda iz Normandije. Sva jela dovedena su do savršenstva i pružaju gostima izuzetno uživanje.

Najčuvenije od njih su makarone punjene crnim tartufom, artičokama i guščijom džigericom posute parmezanom. Gotovo vek od svog osnivanja Le Bristol Paris predstavlja spoj izuzetnog enterijera i usluge koji gostu pruža osećaj poverenja i udobnosti i čini da uvek poželi da dođe ponovo.

Café Antonia - u srcu hotela, u ambijentu koji je kako udoban tako i prijatan, veoma je popularan za randevue. Danju je prostor okupan prirodnim svetlom, dok uveče magičnu atmosferu stvaraju veličanstveni kristalni lusteri. Atmosferi takođe doprinosi i lepeza muzičkih žanrova, gde se muzika smenjuje svaki sat. Ambijent krasi i portret kraljice Marije Antoinette koji je oslikao François-Hubert Drouais.

„Ništa ne prepuštati slučaju", maksima je kojom se Hippolyte Jammet vodio kada je davne 1925. godine osnovao mesto svojih snova.

Ime i grb

Le Bristol Paris dobio je ime po François-Hubertu Drouaisu, četvrtom grofu Bristola, putniku iz 18. veka koji je bio poznat po svojoj eleganciji, ljubavi za luksuzom i visokim standardima što se tiče boravka. Dva jednoroga koji stoje na listovima bršljena predstavljaju energiju palate. 

Fa-Raon

Fa-Raon, sveti mačak sa Burme, stalni je gost Le Bristol Parisa, može se videti po lobijima ili na baštenskim stazama, a ima i svoj zaseban apartman koji je ukrašen grafitima umetnika Ranka. Njegova druželjubiva priroda, plave oči i bledo mekano krzno savršeno se uklapaju u ambijent hotela. Obožavan je od svih gostiju, a naročito dece. 

Pogledajte na sledećoj stranici nekoliko detalja iz hotela: 

PageBreak