Čovek modernog doba teži savršenstvu u svakom pogledu. Stalno smo u potrazi za savršenstvom i želimo da ga ostvarimo u svakom aspektu života, zato se često opterećujemo idejom da bi i naš dom trebao da izgleda savršen.

Ovakvom načinu razmišljanja protivi se Wabi-sabi, umetnost pronalaska lepote u "manama"! 

Wabi-Sabi se odnosi na japansku estetiku koja ima tendenciju da pronađe lepotu u nesavršenostima.

U svetu masovne proizvodnje zasićenom tehnologijom svakodnevno težimo autentičnosti.

S obzirom na to da je u spoljnem svetu teško pronalazimo, možemo da je unesemo u svoj dom.

Jedan od najvećih trendova u uređenju enterijera poslednjih godina inspirisan je upravo Wabi-sabi filozofijom. To znači da u životni prostor možemo da unesemo sve što se suprotstavlja ideji modernog estetskog savršenstva.

Stari drveni nameštaj, ručno rađena keramika, posteljine i jastučnice od lana ili starinskog platna, cigleni zid bez fasade, drveni podovi grube završne obrade… 

Ovaj stil uređenja dozvoljava sve što je nesavršeno i nepravilno. Pukotine, ogrebotine, rđa - ne morate da se plašite ovih pojava, jer se upravo u njima krije lepota udobnog životnog prostora.

Da biste uredili dom prema ovoj filozofiji, ne morate nužno da idete u šoping centre nego možete da posegnete za rustičnim predmetima s buvljaka ili pak iz podruma izvući stari nameštaj.

Wabi-sabi ne poznaje mane nego u svemu što moderan svet doživljava kao manu pronalazi nešto posebno i lepo. Zato, ne bacajte okrnuto posuđe i ne žurite u prodavnicu po kantu boje s kojom ćete obojiti oguljene površine na zidovima.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/