Pariz živi za modu, a moda živi u Parizu, gde je čak i tokom Drugog svetskog rata, zbog velike potražnje parfema i aksesoara, bila otvorena Chanel prodavnica u Rue Cambon. Vizija jedne izuzetne žene bila je jača od bombi i rata. Gabrielle Chanel kao da je znala da će njeno ime nastaviti da živi ostavljajući neizbrisiv trag u modnoj večnosti.

Modna kuća koja je simbol francuske mode, prefinjene ženstvenosti i elegancije otvorila je svoju prvu prodavnicu 1910. godine u 21. Rue Cambon u Parizu. Sve do svoje smrti 10. januara 1971. Mademoisele Coco ispisivala je stranice svetske modne istorije. Stil sa stavom koji neprikosnoveno diktira modne trendove i prkosi prolaznosti vremena dosledno je nastavio Karl Lagerfeld koji svaki put na sebi svojstven način interpretira vanvremenu viziju Chanel mode.

Početkom ove jeseni u londonskom kvartu Chelsea na raskrsnici dve ulice zablistala je nova Chanel prodavnica.

Fasada je kompletno rekonstruisana u duhu francuskog stila sa izraženim dekorativnim elementima. Široki izlozi uokvireni su u elegantne crne ramove, dok svedene nadstrešnice sa crnim logotipom oslikavaju prepoznatljivu estetiku modne kuće Chanel. 

Umetnost i moda prepliću se na tri etaže i ukupnoj površini od 750 m2, a ceo projekat potpisuje jedan od najpoznatijih dizajnera modnih prostora Peter Marino koji je na svoj originalan način u arhitekturu i enterijer ugradio stilske kodove ove modne kuće.

Svojevrsna inspiracija za ceo projekat bio je enterijer Chanel 31 Rue Cambon u Parizu jer na najbolji način oslikava strast i ljubav koju je mademoiselle Coco gajila prema umetnosti. Prepoznatljiva monohromatska igra crne i bele obeležava ceo prostor, u koji su prvi put uvedeni akcenti u nežnoj nijansi plave i roze boje. Nameštaj i ručno izrađeni tepisi u prepoznatljivim teksturama tvida i zlatom protkanog buklea daju prostoru toplinu luksuznog francuskog doma.

Kreativnost, zanatsko umeće, najfiniji materijali, originalni komadi nameštaja i umetnička dela  međusobno se prepliću i dopunjuju u savršeno elegantnom ambijentu koji oslikava umetnički karakter Chanel mode.

Prodavnica ima dva ulaza, tako da ceo prostor može da se doživi na dva načina. Ulaz iz Draycott Avenue je glamurozan i upečatljiv sa sjajnom modnom pistom i crnim lutkama koje nose modele iz najnovije ready-to-wear kolekcije. 

Ulaz iz Walton Streeta vodi direktno u salon gde su izloženi najnoviji modeli obuće. Monohromatski ambijent upotpunjen je nišama obučenim u zlato i ekstravagantnim skulpturama koje potpisuje Nancy Lorenz. Prirodno osvetljenje, sjajne crne police i nežna boja tvida na mekanim foteljama predstavljaju prostornu interpretaciju Chanel estetike. 

Bela prozračna atmosfera obeležava prostor stepeništa.

Minimalistički dizajn sa puno stakla i tankim crnim rukohvatom koji kao linija na belom papiru pokazuje pravac kretanja. Jean-Michel Othoniel potpisuje skulpturu Piece Unique koja lebdi. Kombinacija crnog murano stakla i ogledala inspirisana je formom bisera i monohromatskom paletom koja je bila zaštitni znak Gabrielle Chanel. 

U okviru prvog sprata na svedeno dizajniranim staklenim policama izložena je u jednom delu prostora kolekcija torbi i aksesoara, dok je u drugom delu predstavljena kolekcija skupocenog dijamantskog nakita. Minimalistički dizajnirane vitrine u kombinaciji tamnog metala, drveta i stakla raspoređene su tako da uz crne skulpture u prvi plan ističu boje i materijale svake kolekcije. Centralni ambijent predstavlja prostornu interpretaciju klasičnog Chanel kostima - par Saporiti fotelja u nežnoj boji peska, uz lakirani centralni stočić i bukle-tepih sa nežnim prugama. Predivan detalj je i zelena oaza - elegantan vrt na samom uglu objekta. 

Drugi sprat dizajniran je kao veliki otvoreni garderober! Rafinrani ambijent dopunjen je najfinijim ručno vezenim zavesama koje predstavljaju savršeno prozračan paspartu kroz koji difuzna svetlost obasjava modele iz najnovije ready-to wear kolekcije.

Originalno dizajnirani komadi nameštaja i dela savremene umetnosti ispunjavaju ceo prostor unoseći duh Pariza u srce Londona. Jedan od najinteresantnijih detalja jesu dve klasične Louis XV stolice tapacirane u mekani velur boje peska koje evociraju umetničku atmosferu u domu Mademoiselle Chanel.

Kabine za presvlačenje osmišljene su tako da svojom veličinom privuku svaku damu da u predivno dizajniranom prostoru isproba modele iz najnovije kolekcije. Geometrijska prostorna instalacija koju potpisuje Agnes Martin inspirisana je Chanel tvidom i postavljena uz ljupke klub stolove na kojima se nalaze bočice neponovljivih Chanel parfema.

Celokupan prostor više podseća na muzejsku postavku savremene umetnosti inspirisanu ikonografijom modne kuće nego na prodavnicu. Svi prostori međusobno se prepliću čineći stilski jedinstven ambijent koji naglašava neraskidivu vezu umetnosti i mode, dok prepoznatljiva monohromatska igra crne i bele obeležava ceo prostor, a akcenti u nežnim bojama, teksture tvida i buklea unose toplinu luksuznog francuskog doma. 

Snažan karakter Coco Chanel oseća se u svakom segmentu prostora. Moda je umetnost, životni stil, izraz individualnosti, a kako je govorila Coco, ona nije nešto što postoji samo u haljinama. Moda je u plavetnilu neba, na ulici, u idejama, u načinu života i u stvarima koje se dešavaju.

Tekst: Marijana Milenković

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/