Modna metropola Italije prošla je kroz radikalnu transformaciju u proteklih nekoliko godina, evoluirajući iz statusa turobnog i sivog poslovnog centra u živahno kulturno mesto koje je posvećeno modi, dizajnu i hrani.

Pored Milanske nedelje mode, koja privlači veliki broj gostiju i ljubitelja mode, ovaj grad je čuven i po Milano Design Week-u, kada se grad transformiše u stotine dizajnerskih showroom prezentacija, izložbi, instalacija i projekataraštrkanih po različitim okruzima i galerijama.

(Hoteli, restorani, spa: Lista planetarnih užitaka koju su sastavile urednice internacionalnih ELLE izdanja)

Naravno, između poseta svim tim dizajnerskim lokacijama, svakome će prijati da predahne u nekom od restorana, kafea i barova u Milanu.

Da bismo vam olakšali pretragu, zajedno sa kolegama iz Elle Decor-a sastavili smo kratki vodič za najbolje restorane i barove u Milanu, od letnjih terasa do skrivenih bašti i concept barova.

Najbolji barovi u Milanu

Bar Luce - Fondazione Prada, Largo Isarco 2 

Ovaj bar nudi živopisnu atmosferu koju je dizajnirao reditelj Wes Anderson, rekreirajući tradicionalni milanski kafić. Prvobitna zgrada ima visoke plafone koji reprodukuju staklen svod čuvene Galleria Vittorio Emanuele II uz izložene čelične grede.

"Pokušao sam da napravim bar u kojem bih želeo da provedem svoja ne-fiktivna popodneva", objasnio je režiser.

Meni uključuje širok izbor i služi više od doručka, iako predlažemo posetu u rano jutro sa knjigom ili u kasno popodne na aperitiv.

Foto: Attilio Maranzano Courtesy Fondazione Prada

Grezzo Raw Chocolate, Via Pastrengo 2 

Nakon otvaranja u Rimu i Torinu, ovaj lanac pekara stigao je i u Milano, kao prva "sirova" pekara. Zamisao je osnivača Nicole Salvia, sa idejom da se ponude luksuzni prehrambeni proizvodi prožeti dubokim osećajem društvene odgovornosti, gde luksuz preuzima konotaciju prirodnog i nekontaminiranog. Sa minimalističkim dizajnom, lokal je postavljen tako da se fokusira u potpunosti na proizvode.

Foto: Courtesy Grezzo Raw Chocolate

LùBar, Via Palestro 16

Ovaj bar prvi put je zamišljen u prirodnom rezervatu Vendicari, na Siciliji, od strane brata i dve sestre - trio Lucilla, Lucrezia i Ludovico Bonaccorsi. Odrasli u Milanu sa sicilijanskim korenima, njih troje su odlučili da donesu mrvicu "doma" u grad. Smešten unutar Ville Reale, L'Baru je postao savršena sinteza zabave, gde su sofisticirani prostori opušteni i umirujući: oaza koja je utelotvorila mediteranski život u lombardskoj prestonici.

Foto: Manuel Coen Studio

Najbolji restorani u Milanu

Björk Swedish Brasserie, Via Panfilo Castaldi 20

Nedaleko od Glavneželezničke stanice, Bjork je švedska taverna stvorena iz strasti za nordijsku kuhinju i kulturu od strane Giuliane Rosset i Nicole Kuardri.

Skandinavska kuhinja nalazi se na meniju sa starinskim i savremenim dizajn detaljima, nedavno renoviranim nakon 5 godina, sa velikom baštom i maštovitim dizajnom: lijane, voće paprike i egzotične palme pojavljuju se iznad tropsko plavog noćnog neba.

Foto: Bjork

28Posti, Via Corsico 1

Ovo je savremena kuhinja koja je renovirana upravo u vreme Milanske nedelje dizajna od strane šefa kuhinje Marca Ambrosina i dizajnera Odoa Fioravantia. Od ovog jedinstvenog para dolazi projekat pod nazivom No Place is Like Home, koji crpi inspiraciju od Čarobnjaka iz Oza i stvara objekte za jelo kojima se samo može diviti. Kroz jela i dizajn, gosti su vođeni uzbudljivom pričom kao delom kolektivne imaginacije, praćene crtežima umetnika Luce Rualia.

Foto: 28Posti

Potafiori, via Salasco 17

Na samo nekoliko koraka od Univerziteta Bocconi, Potafiori je cvećara sa kafićem koji se može pohvaliti jednostavnim i autentičnim tanjirima. Od doručka do pića posle večere, meni sledi prirodni ritam, uključujući sezonske ponude, nezaboravno mesto i cvetne kreacije u kombinaciji sa ekskluzivnim jelima Richarda Ginoria.

Foto: Tommaso Bernardi

Ristorante Cracco, Galleria Vittorio Emanuele II

Unutar ovog restorana utkana je elegantna i fina atmosfera koja se savršeno uklapa sa jelima cenjenog šefa. Bar i bistro služe pića i zalogaje iz pekaru, te vinoteku. Od prizemlja do terase, lokalitet se takođe koristi za održavanje posebnih događaja.

Foto: Barbara Santoro

PageBreak

Najbolji internacionalni restorani u Milanu

Boul & Co., Piazza XXV Aprile Via Gaspare Rosales 1

Filozofija iza restorana Boul & Co., koji je nedavno otvoren u Porta Garibaldi, jeste da se spoje iskonski italijanski sastojci sa određenom azijskom aromom i egzotikom. Jela se poslužuju u obojenim tanjirima, koji su postavljeni u središte kao zabavna, ukusna i jedinstvena kulinarska interpretacija.

Foto: Beatrice Pilotto

Huan, Ripa di Porta Ticinese 69

Kineski karakter za "Huan" predstavlja konkretnu iluziju - san koji treba juriti. Upravo ta ideja sumira duh istočnog bistroa u naselju Naviglio oko kanala. Oko happy hour doba, milanski restoran otvara svoja vrata, dajući prolaznicima pogled na kuhinju, gde je mladi kuvar odlučan da realizuje kreativna jela kao mala umetnička dela.

Koktel bar, poziva goste da uzmu piće i istraže Dim Sum - tradicionalni kineski zalogaj za kasnu noć.

Foto: Nathalie Krag

Temakinho Duomo, Via Guglielmo Marconi 4

Neobični kulinarski miks između Brazila i Japana preplavio je Milano pre nekoliko godina dolaskom Temakinha, gde su sveže namirnice uparene s tropskim dodirom. Ovaj restoran se ističe među enterijerima ostalih restorana i najnoviji je dodatak Piazze Duomo. Ovde se razvija novi mikro čvor za večeru oko Museo del Novecento.

Foto: Davide Zappala

Najbolji kafei u Milanu

Camparino in Galleria, Piazza Duomo 21

Camparino in Galleriji je 1915. godine otvorio Davide Campari. Ovde su zadivljujuće momente enterijera u secesijskom stilu realizovali Eugenio Quarti, slikar Angelo D'Andrea i majstor kovač Alessandro Mazzuccotelli. Kao utočište kosmopolitskih uticaja, ovaj lokalitet je zadržao svoj visok status tokom godina, čineći ga jednim od najpoznatijih gradskih žarišta za aperitiv.

Foto: stefanovergariphotographer

Surfer's Den, Piazza dei Caduti 1

U sportskom centru Campo Cappelli, Surfer's Den je prvi put otvoren 1999. godine kao mesto okupljanja onih koji su strastveni surferi. Sada, kao kulturno utočište skriveno vrtom, posed priziva poznate ličnosti kao što su ilustratori, dizajneri, novinari i pisci, dok se služe kokteli inspirisani mirisima i fantazijom cveća.

Foto: Surfers Den

Rocket BarMilano, Ripa di Porta Ticinese 95

Rocket BarMilano je novi dizajnerski bar koji možete posetiti između 10 sati ujutro i 2 noću, sa zlatnim i ružičastim tapetama, starinskim nameštajem i jedinstvenim antikvitetima dizajnera enterijera Valentine Lubrano. U impresivnom baru, pića se kreću od tradicionalnih klasika do deset koktela koji mešaju ukuse iz celog sveta.

Foto: Gabriele Canfora

Tekst: Elle Decor

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/