U eri instant-uspeha i jednokratnosti u kojoj živimo, nije lako nabrojati brendove koji su izdržali test vremena. Linija za kuću pod D.O. home etiketom je već 20 godina uzor besprekornog dizajna sa ovih prostora, a povodom dvodecenijskog prisustva linije predmeta za dom, Dragana Ognjenović svojim inicijalima potpisuje unikatnu kolekciju porcelana.

D.O.home je nastao kao prirodna ekstenzija Draganinog modnog eponima, nakon što je etablirana reputacija njene modne linije. Godine rada, definiše beskompromisnostvu dizajnu i kvalitetu materijala, bilo da je u pitanju odeća ili, ovoga puta, porcelan. D.O.home porcelain kolekcija, je pažljivo pripremana, te je svaki od tanjira, činija za voće, posudica za serviranje i šoljica za kafu i čaj, Dragana lično oblikovala.

To je emotivni proces u dva čina - prvi su njena osećanja dok je oblikovala ove savršeno nesavršene predmete, a drugi su emocije onih koji ove predmete budu koristili.

Ne postoje dva ista komada, jer je svaki izrađen pojedinačno, i ručno je tretiran tokom čitavog procesa nastajanja, zaključno sa glaziranjem. Paleta je takođe inspirisana prirodom – boja prirodne vune, boja peska i boja pamuka dozvoljavaju oblicima i njihovim namernim nesavršenostima da budu u prvom planu, a detalji od 24-karatnog zlata potvrđuju dugotrajnost ove kolekcije.

Setovi su modularni, te nije obavezno opredeliti se isključivo za jedan od setova, već je moguće kombinovati komade prema sopstvenom osećaju. Svaki jeste različit, ali je i kompatibilan sa ostalima, tako da je moguće kreiranje porcelanskog transkripta svakog senzibiliteta.

Jednako mnogo pažnje je poklonjeno pakovanju, pa bilo da se pakuje jedna minijaturna činija za sitan nakit ili veliki set, svaki od njih je posvećeno upakovan.

Monika Pavlović Umetničko posuđe koje ćete poželeti u svom domu.

Nova kolekcija porcelanskih predmeta jeste rezultat prihvatanja lepote nesavršenosti, tekstura iz prirode upotrebe porcelana i keramike.

Ova drevna umetnost vuče korene iz vabi-sabi estetike, koja prihvata nesavršenost, nestalnost i jednostavnost u prirodi. Umetnica opisuje proces kao aktivnu meditaciju koja joj je pomogla da se poveze sa poreklom svoje inspiracije.

Keramički komadi načinjeni su u nekoliko različitih disciplina: „One of a kind”, „Permanent collection”, „Ready to ship”, „Limited edition”.

Ivice glatke, ali nesavršene – podsećaju na stranice knjige koje su u jednom trenutku bile natopljene vodom – a tekstura površine je poput svilenog platna proizvode utisak elegantne lepote jednostavnosti. Dno je često ravno kao ploča i nedovršeno, tako da se neće kliziti po stolu.

Studio Dragane Ognjenović, u kome se prodaju ovi predmeti, sa oštrim belim zidovima i jednostavnim belim policama, uokviruje njeno pastelno porcelansko posuđe. Linija je napravljena od nežnog svetlog porcelana ručno je glazirana. Izrađena je u malim serijama. Predmeti kao što je devetodelni set prilagođenih činija za serviranje mogu se koristiti jednako i za odlaganje nakita i drugih predmeta.

„Cenim njihovu prirodnu lepotu i činjenicu da je svaki komad napravljen rukom. To je skulpturalno, ali funkcionalno. Ideja i jeste da koristite i upotrebite skulpturu u svakodnevnom životu, a da kada je odložite uživate u njenoj skulpturalnosti ”, kaže Dragana.