Mnogi misle da minimalizam predstavlja štednju i škrtost. Ovo je daleko od istine. Holistički pogled na minimalizam pomaže vam da promenite svoj život tako što ćete imati više vremena za stvari koje su vam zaista važne. Bilo da se radi o slobodnom vremenu, vezama ili karijeri.

Minimalista je svestan da je život kompromis.

Ako trošimo svoje vreme na određenu stvar, jednostavno ne možemo da ga potrošimo na nešto drugo. To je tako jednostavno. Međutim, ono čemu posvećujemo najveću pažnju je naš izbor. I odgovornost. Kada prestanete da poklanjate najbolje delove sebe najmanje važnim stvarima, odmah ćete se osećati bolje.

Umesto da stvaramo inspirativan i raščišćen prostor u kom mozak najbolje funkcioniše, mi praznimo svoje bankovne račune kupovinom previše stvari za dom.

Zapitajte se:

1. Mogu li iskreno da priznam šta mi zaista treba, a šta samo želim?
2. Koliko zaista traje euforija nakon kupovine nečeg novog?
3. Koliko dugo ću održavati proizvod koji mi je „hitno potreban“ u narednim godinama (zamena baterija, čišćenje, popravka itd.)?
4. Kako se osećam u prepunom prostoru punom nepotrebnih stvari?
5. Da li je moj dom odraz čoveka kakav želim da budem?
6. Ko će se starati o mojim stvarima posle smrti - zar nije bolje da sada smanjim sav ovaj teret?

Kako napraviti minimalistički dom

U principu, organizacija nije problem, već previše nepotrebnih stvari. Mnogo je lakše biti organizovan ako nemamo previše nereda oko sebe. Prvi i neophodan korak u ovome je da smanjite sve što imate. Kako?

1. Bacite sve što ne koristite

Oslobodite se svega što ne koristite redovno. Odložite sve što redovno koristite da biste u svakom trenutku znali gde da pronađete ovu stvar. Obratite pažnju na zadovoljstvo koje će vas preplaviti svaki put kada otvorite ormar i stvari će biti uredno posložene, a ništa neće pasti na vas i nećete kijati zbog nagomilane prašine... Možete ovo raditi postepeno. Jedna fioka dnevno.

2. Tehnika '10-minutni alarm'

Ako vam je zaista teško da se odreknete stvari koje ste godinama čuvali (a one su te koje vas sputavaju), onda se bavite stvarima koje za vas imaju sentimentalnu vrednost (kao što su igračke sa kojima ste se igrali kao deca, a sada ne služe ni vašoj deci jer su već odrasli).

Postavite alarm koji će zazvoniti za deset minuta i do tada bez griže savesti ispraznite sve fioke. Kada se alarm oglasi, zaustavite se. Ako ste zadovoljni onim što ste uklonili, nastavite, ako vam je teško, sačekajte novi dan pa ponovo počnite sa čišćenjem.

3. Metoda vreće za smeće

Očistite svoj dom sa vrećom za smeće u rukama. Neki je vrlo brzo napune, a rekord koji je zabeležen je 45 sekundi! Planirajte takvu kampanju čišćenja neposredno pre sakupljanja smeća ili pre nego što nameravate da odnesete svoje neiskorišćene stvari u organizaciju koja služi u dobrotvorne svrhe.

4. Postepeno uklanjanje smeća

Možete li se posvetiti pronalaženju 3 predmeta za doniranje svakog dana? Ako to radite 30 dana, konkretno ćete isprazniti svoj dom koji već sada puca po šavovima.

Postepeno prelazite na objekte za koje ste emocionalno vezani. Biće vam mnogo lakše ako počnete sa stvarima koje vam ništa ne znače. Kada napravite malo prostora, videćete kako se osećate oslobođeno i otvorenog uma, a onda nećete požaliti ni onu vazu koju ste dobili na poklon pre dvadeset godina (a nikada je niste izvadili iz poklon kutije). Ako čistite u skladu sa svojim vrednostima, takođe ćete brzo prepoznati pravu vrednost svih predmeta. Niko od vas ne traži da ih se svih rešite, neke možete zadržati bez griže savesti ako vas ispunjavaju lepim osećanjima.

Bonus pravilo

Pridržavajte se pravila „jedan ostaje, jedan odlazi“. Tako ćete tri puta razmisliti pre nego što kupite novu odeću da li već imate dvadeset sličnih u svom ormanu. Ako kupite novi kuhinjski nož, otarasite se dosadnog starog. Ako ste zamenili bravu na vratima, zaista nema smisla čuvati stare ključeve, zar ne?

Ključne metode za rasterećivanje ormara

Pre nego što kupite novi komad odeće ili odlučite da bacite stari, zapitajte se: Da li ga volim? Život je prekratak da bismo patili za farmerkama koje su nam preuske i nosili bluze od kojih nas koža svrbi. Zapitajte se da li je haljina prava za vas?

Normalno je da nam se sa godinama telo menja, ali je nerealno očekivati da ćemo posle petnaest godina ponovo moći da se uguramo u kostim iz osamdesetih, ako nismo imali isti gotov broj već deset. godine. Ključno pitanje koje treba da postavite sebi je: Da li nosim ovu odeću? Ako je prošlo više od dva meseca otkako ste nešto nosili, može se sa 90% sigurnosti reći da vam se to baš i ne sviđa. Ne odustajte kada počnu sumnje:

"Ne nosim ga, ali je prelepa. Stvarno bi trebalo da ga nosim!"

"Ne, ali možda nakon što smršam..."

"Ne, ali možda ću jednog dana ponovo imati priliku da se elegantno obučem."

Pridržavajte se ovih pravila:

1. Izbacite svu svoju odeću iz ormana i kada vidite kakva se ogromna gomila stvorila, biće vam sasvim jasno da određene stvari moraju da odu.

2. Uzmite svaki komad u ruke i dodirnite ga. Kritički procenite da li vam se to uopšte sviđa i da li ste (još uvek) u pravu. Ako je odgovor ne, nemojte ga vraćati u orman. Od sada u vašoj garderobi treba da bude odeća koju obožavate i u kojoj se osećate dobro!

3. Ako vam je dosadila vaša stara odeća, ali je još uvek u dobrom stanju, možete je prodati na sajtu polovne robe ili dogovoriti zamenu sa prijateljima.

4. Stavite komade koje ne možete tek tako da otpišete, čak i ako ne odgovaraju sloganima 'Lepo je i udobno' i 'Sviđa mi se'. Vratite ih u orman, ali okrenite vešalice u drugu smeru. Svaki put kada ih obučete, okrenite vešalicu u smeru odeće koju redovno nosite. Na taj način, nakon dva meseca, imaćete dobar pregled koliko puta ste zapravo želeli da ih nosite i koliko puta ste ih zaista nosili. Ako je odgovor 'nikad', onda znate šta je neizbežno...

Važno je da shvatimo da dom nije samo sva imovina koju držimo u njemu, već najvidljiviji prikaz života koji želimo.
Ako on oličava ono što vam je važno, i vi ćete u skladu sa tim da uredite svoj život.