Minas Kosmidis Architects bili su angažovani da dizajniraju letnju kuću u priobalnom regionu Almaza, u Egiptu. Projekat površine 220 m2 nalazi se blizu same obale. Budući da je reč o delu kompleksa, intervencije su ograničene na raspored unutar prostora i na male izmene spoljašnjosti. Uzimajući u obzir okolinu mediteranskog karaktera, dizajn je usklađen sa prozračnošću atmosfere.

3 (2)
Minas Kosmidis Architects 

Osnovni obrisi dizajna prate zamišljenu mrežu zasnovanu na ortogonalnosti postojećeg tlocrta. Jednostavne linije i minimalna filozofija čine da prostor ne bude opterećen nepotrebnim informacijama, što je idealno za opuštanje.

Predsoblje vodi do dnevne sobe koja je zajedno sa trpezarijom orijentisana prema moru. Isto se odnosi i na dve glavne spavaće sobe. Pomoćne prostorije i ostale spavaće sobe malo su izolovanije.

5 (3)
Minas Kosmidis Architects 

Čistoća bele pozadine omogućava da se prirodno svetlo reflektuje i raspršuje tokom celog prostora koji je danju okupan sunčevom svetlošću, dok tokom noći veštačko osvetljenje stvara izuzetno prijatnu atmosferu.

Cementni malter, drvo i ratan jesu osnovni materijali istaknuti metalnim detaljima. Beli zidovi i hrapava, sirova površina krova su platno dizajna mediteranske estetike. Neutralni, zemljani tonovi biraju se za veće površine kuće naglašavajući tako nameštaj, predmete i umetnička dela, koji stvaraju zanimljivu kompoziciju boja. Konkretno, kuća je obogaćena velikom zbirkom umetničkih dela egipatskih umetnika.

Spoljni prostor služi kao veza između prirodnog okruženja i mora. Bazen - zamišljeni nastavak mora i pergola - produžetak unutrašnjosti, predstavljaju opuštajući prostor koji odiše mediteranskom atmosferom. U galeriji pogledajte svaki kutak ove zadivljujuće kuće.

Minas Kosmidis Architects Zavirite u zadivljujući enterijer!

Priredila: Tatjana Sedlaček