Za uređenje stana dovoljno je malo snalažljivosti i dobra organizacija, ali kada želite da iskoristite pun potencijal malog prostora i vizuelno ga učinite većim potrebno je da ispunite nekoliko stavki.

Tačno je da će manje detalja dati prostoriji otvoreniji izgled, ali neće učiniti da vizuelno izgleda veće. Uz detalje koji neće isključiti vašu kreativnost prostoru ćete dodati i do nekoliko kvadrata.

1. Ukrasite plafon

Iako su retki ljudi koji se odlučuju na ukrašavanje plafona, oni sa malim stanovima ne bi trebali propustiti ovaj segmet. Samo okrečen plafon, bez lustera, privući će pogled posmatrača na gore, što stvara iluziju da je prostorija veća nego što jeste.

andrea-davis-Hggo81-zgxE-unsplash
Unsplash/Andrea Davis 

2. Različiti zidovi

Birajte belu boju, ali i sve pastelne boje za krečenje zidova. Takođe, tapete na jednom zidu će stvoriti iluziju o većem prostoru.

jonathan-borba-wD3dur3v9aE-unsplash
Unsplash/Jonathan Borba 

3. Podovi su ključ

Kako bi uvećali sobu, birajte kontrast – tamni pod i svetli zid, ili čitav prostor dekorišite u svetlim tonovima.

thanos-pal-61TfyNIrWmI-unsplash
Unsplash/Thanos Pal 

4. Odvojite nameštaj od zidova

Prilikom dekorisanja enterijera, velika greška je priljubiti krupan nameštaj uz zid, jer se na taj način vizuelno smanjuje prostorija. Dovoljno je da odvojite kauč, fotelje i druge kabaste predmete samo nekoliko centimetara od zidova, i soba će automatski izgledati prostranije.

hutomo-abrianto-X5BWooeO4Cw-unsplash
Unsplash/Hutomo Abrianto 

5. Na zavese možete i da zaboravite

Potpuno goli prozori uneće u sobu osećaj otvorenog prostora i značajno će vizuelno uvećati prostoriju. Ukoliko vam nije prijatno da ih u potpunosti izbacite iz upotrebe, birajte trakaste, prozračne zavese svetlih tonova.

charlota-blunarova-M0FIbfxhK64-unsplash
Unsplash/Charlotta Blunarova 

6. Ogledala kao glavni detalj

Ogledala mogu u potpunosti da izmene izgled malih stanova. Odličan savet je da umesto nekoliko manjih dimenzija, koje ćete teško imati gde da okačite, izaberite predimenzionirano ogledalo koje će ukrasti svu pažnju, a svojom refleksijom učiniće prostor otvorenijim.

spacejoy-g3KbcDWrBUM-unsplash
Unsplash/Spacejoy 

7. Rasveta pravi značajnu razliku

Postavka rasvete u prostoru igra veliku ulogu i može da učini da on izgleda mnogo veće. Najbolje je osvetliti enterijer sa više izvora svetlosti i postaviti ih u uglove prostorija. Podne lampe koje bacaju svetlost ka plafonu daju utisak većeg prostora.

taylor-hernandez-JMvgllFBMhk-unsplash
Unsplash/Taylor Hernandez