Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE BOJA KOJA ĆE OBELEŽITI 2023. GODINU: Pantone predstavio nijansu koju ćemo viđati (i želeti) svuda

Autor Marijana Kaštelan Milenković

Kreativci širom sveta svake godine sa nestrpljenjem iščekuju kraj godine jer omiljeni Pantone Color Institute predstavlja boju koja će obeležiti narednu godinu. Ona postaje glavna tema u svim dizajnerskim i modnim krugovima, a evo koja je odabrana za 2023. godinu!

 OVO JE BOJA KOJA ĆE OBELEŽITI 2023. GODINU: Pantone predstavio nijansu koju ćemo viđati (i želeti) svuda Izvor: Unsplash/Charles Loyer

Pantone je američka kompanija koja se među prvima specijalizovala za boje, osmislivši Pantone Matching System paletu od 500 nijansi davne 1963. godine, koja se mogla primenjivati u svim kreativnim industrijama, od grafičkog, preko modnog dizajna, pa sve do dizajna raznih proizvoda. 

Ono po čemu su postali prepoznatljivi jeste upravljanje bojama, od dizajna, do finalnog proizvoda tako da boja ima istu nijansu i u pripremi i na finalnom proizvodu nezavisno od vrste materijala.

Godine 1980. razvijaju svoj softver za boje, a 1986. u okviru kompanije otvaraju Pantone Color Institute koji je bukvalno institut koji predviđa globalne trendove kada je reč o bojama, ali i pruža usluge velikim kompanijama o tome kako boje utiču na identitet jednog brenda i razvoj njegove strategije. Početkom 90-ih Pantone dalje razvija nove standarde vezane za boje u modnoj industriji, ali paralelno predstavlja i alatke za kombinovanje boja kada je reč o dizajnu enterijera, što je 1999. godine dovelo do objavljivanja prve boje godine. Danas, više od 20 godina kasnije, Pantone Color of the Year predstavlja još veću senzaciju jer odražava vreme u kome živimo dajući mu kroz prizmu boja potpuno novu dimenziju.

Viva Magenta! Hrabra i neustrašiva; buntovna, ali nežna; energična, ali prijatna. Boja koja sama za sebe predstavlja statement komad koji ćemo sa ponosom nositi sledeće sezone - na wallpaperu svog telefona, na šolji za čaj, na patikama ili komadu nameštaja.

 Screenshot_3.jpg Izvor: Pantone

Možda će vas zanimati

Boja koja će obeležiti narednu godinu, po mišljenju stručnjaka iz Pantone Instituta, pored poetičnog imena sastoji se iz nekoliko nijansi, ali je u korenu tamnocrvena, a možemo je pronaći svuda u prirodi i ona predstavlja simbol nove snage. Pulsirajuća i vibrantna, ovo je boja puna optimizma koja slavi život i piše novi narativ. U dubini tonova ona je smela, podstiče na eksperimetisanje i samoizražavanje bez ograničenja.

 Kyoto trosed crveni 218x98x79 cm 129.999.jpg Izvor: Kyoto


Boja 2023. godine predstavlja hibrid bordo tona koji u suštini predstavlja ravnotežu između toplog i hladnog, ali u savremenom svetu ona predstavlja spoj fizičkog i virtuelnog. Ona je samouverena i svesvna svoje vrednosti. Dinamična i transformativna, ona je boja koja podstiče dizajn pozitivnije budućnosti.

 jeff-tumale-tM9rx6aK1DU-unsplash.jpg Izvor: Unsplash/Jeff Tumale

Možda će vas zanimatiKomentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity