Da li se i vama često dešava da i pored dobre namere i truda, vaš životni prostor i dalje izgleda neuredno. Postoji nekoliko uobičajenih dekoraterskih grešaka koje mogu doprineti ovom problemu. Ako se borite sa osećajem nereda u svom domu, nastavite da čitate kako biste saznali koje greške možda pravite i kako ih možete ispraviti.

Previše patterna

Kako maksimalizam postaje sve popularniji, tako primećujemo i sve veću tendenciju ka mešanju i kombinovanju šara. One su odličan način da dodate ličnost prostoru, bilo da volite cvetne printove ili trend šahovske table. Međutim, previše različitih šara može učiniti da dom izgleda pretrpano i stoga neuredno. Najbolje je odabrati manje, komplementarne šare i kombinovati ih sa jednobojnim elementima kako bi vaš dom izgledao promišljeno dekorisan.

pexels-rachel-claire-4846446.jpg
pexels / rachel claire 

Loše pozicioniranje umetničkih slika

Nemojte nas pogrešno shvatiti, prvi smo u redu kada je reč o ljubiteljima umetničkih dela. Ali kada je reč o istima, moguće je imati previše dobrih stvari. Pozicioniranje previše slika preblizu može lako preplaviti sobu. Umesto toga, razmaknite umetnička dela i dajte svakom komadu malo prostora za disanje. Da bi vaš dom izgledao kohezivno i manje neuredno, birajte fotografije i printove sa kohezivnim bojama ili temama koje se međusobno dopunjuju i odgovaraju ostatku vašeg dekora.

pexels-gabby-k-6373486.jpg
pexels / gabby k 

Ostavljate nenamešten krevet

Ako ste poput nas, prva stvar na umu kada se probudite ujutru je šolja kafe, a ne nameštanje kreveta. Međutim, ova rutina može napraviti ogromnu razliku u izgledu vašeg doma. Ne samo da pomaže da vaša spavaća soba izgleda sređenije, već kada započnete jutro pospremanjem, verovatnije je da ćete ostatak doma držati urednim. Da biste otišli korak dalje, dajte svom krevetu hotelski izgled slojevitim pokrivačima i prekrivačima i pravilnim uvlačenjem posteljine.

pexels-tatianasyrikova-3933240.jpg
pexels / tatianasyrikova 

Pretrpanost nameštajem

Bilo da ste nasledili neke komade od prijatelja i porodice, imate nekoliko komada iz prethodnog stana, ili ste jednostavno malo preterali sa kupovinom, lako je završiti sa viškom nameštaja u vašem domu. Iako dodatna stolica ili dve mogu biti korisne kada imate goste, mogu biti razlog zašto vaš prostor izgleda neuredno. Previše nameštaja u sobi može učiniti da dom izgleda skučeno, stvarajući osećaj pretrpanosti. 

pexels-rachel-claire-5490341.jpg
pexels / rachel claire 

Nered u hodniku

Hodnik je prvi prostor koji ljudi vide kada uđu u vaš dom. Koliko god bilo primamljivo da samo izujete cipele i bacite ključeve bilo gde kada dođete kući, to može učiniti da vaš dom izgleda neurednije nego što zapravo jeste. Da biste se borili protiv ovoga, dajte svemu u hodniku određeno mesto kako ne biste bili u iskušenju da stvari ostavljate kraj ulaznih vrata. Dodavanje činije ili posude za ključeve i poštu, korpe za cipele i kuka za kapute može učiniti čuda za čišćenje neurednog hodnika.

Izvor: ELLE/N.K.