U 2024. godini očekujemo brojne novine kada su u pitanju novi trendovi. Kao i u svim ostalim segmentima (beauty, fashion, gastro), i ove godine se očekuju promene u dizajnu enterijera, a svi oni koji planiraju da renoviraju svoje domove u narednim mesecima posebno im se raduju.

Ono što za sada znamo, jeste da ćemo se ove godine vraćati nekonvencionalnim bojama, kombinovanom pristupu dizajnu iz različitih perioda, romantičnim detaljima, cvetnim momentima... Ipak, jedan trend u našem je fokusu ovog januara, a reč je o bookshelf wealthu. Termin dolazi sa TikTok-a, a u bukvalnom prevodu znači "bogatstvo na policama".

To znači da ćete, pored toga što ste pasionirani čitalac knjiga, hteti da obratite veliku pažnju na dodatne dekorativne predmete koje skladištite na svojim policama - keramičke skulpture, fotografije, sveće i sve druge sitnice - dokle god oni odražavaju vaše hobije ili interesovanja. Trik je da dizajnirate raspored na policama tako da on posedujete neki smisao i izražava vašu autentičnost.

U nastavku pročitajte još pet saveta za uvođenje popularnog trenda u vaš dom.

Izaberite posebnu policu za knjige

Upravo takve komode ostavljaju umetnički pečat i reflektuju estetiku koju podrazumeva trend „bogatstva na policama“. Naravno, nećete pogrešiti ni sa jednostavnijim policama. Na kraju krajeva, ne podržava svaki prostor tako veliku investiciju.

Novi trend u uređenju za 2024 objašnjava kako organizovati knjige na policama
unsplash / pickawood 


Pazite se prenatrpanosti

Stvari je vrlo lako akumulirati - a teže je osloboditi ih se. Međutim, nemojte se plašiti da se rešite onih predmeta koji čine vaš dom zatrpanim. Bonus savet: bolje je da gomilate više knjiga na policama, nego nekih drugih predmeta bez upotrebne, a i sentimentalne vrednosti.

Novi trend u uređenju za 2024 objašnjava kako organizovati knjige na policama
unsplash / socialcut 


Rasporedite knjige na različite načine

Nakon što suzite izbor stvari i knjiga, pokušajte da ih uredite na inovativan način. Ne moraju svi biti vertikalni, niti moraju biti horizontalni. Rasporedite ih dijagonalno, naslonite se na neke druge predmete, dodajte biljku između njih... Mogućnosti je mnogo.

Novi trend u uređenju za 2024 objašnjava kako organizovati knjige na policama
unsplash / avery klein 


Igrajte se šarama

Ovaj trend se zasniva na mešanju boja, tekstura, šara, knjiga i kolekcionarskih predmeta. U ovom segmentu teško da možete pogrešiti ili preterati, čak ni kada su tapete u pitanju.

Koristeći ovih pet jednostavnih trikova, lako možete preurediti svoj dom tako da bude udoban, prijatan i topao tokom hladne sezone.
Pexels/Mikhail Nilov 


Ne mora svaka knjiga biti na polici

Rasporedite svoje predmete po ostatku sobe - nije pravilo da apsolutno svaki od njih ima svoje uredno mesto na polici. Prihvatite "ležernu prirodu“  ovog dekor trenda.

Novi trend u uređenju za 2024 objašnjava kako organizovati knjige na policama
unsplash / alisa anton 

Izvor: Storybook