Mediteranski stil uređenja enterijeramože doneti dašak života na jugu Evrope u vašu svakodnevicu. Svetli prirodni tonovi, isticanje zasićenih boja i prirodni materijali koji evociraju primorske krajolike baza su ovog stila dekoracije enterijera.

Inspirisan je domovima širom Francuke, Italije, Španije, ali je i pod uticajem zemalja koje okružuju Sredozemno more, poput Grčke, Malte i Maroka. Mediteranski stili unosi prozračnost i prirodne materijale sa intenzivnim bojama, teksturama i eklektičnim pločicama. 

Mediteranski stil favoriizuje organske materijale i teksture, a iako je paleta boja generalno svetlija, često ćete naići na jarke nijanse. Ukratko, ovaj stil je svetao, eklektičan i preferira prirodne materijale sa uzorcima i teksturom.

Često je definisan belim, minimalističkim pozadinama koje su upotpunjene raskošnim slojevima tekstura, boja i materijala. Zahvaljujući bogatoj istoriji trgovinskih veza između svih regija na Mediteranu koje povezuju istok i zapad te sever i jug, mešanjem kultura nastala je eklektična estetika sa uzorcima.

Domovi su uglavnom prozračni i svetli, a veliki naglasak stavlja se jednako i na enterijer, kao i na eksterijer. Neke karakteristike koje evociraju mediteranski stil uključuju krovove od terakote, zaobljene prolaze, ukrasne detalje od gvožđa, slike, rezbareno drvo i prirodni kamen.

Odakle početi?

Enterijeri u mediteranskom stilu uglavnom se nalaze u toplim, primorskim krajevima pa su dominantne boje peščano-neutralne, upečatlljivo plave, bele i jarke žute, ružičaste, narandžaste i zelene. Još jedan važan aspekt mediteranske palete boja su beli zidovi, što je strateški potez zbog tople klime jer bela apsorbuje manje topline, zadržavajući hladni vazduh u domu. Međutim, ne radi se samo o funkcionalnosti, već je reč o savršenoj bazi za dodavanje slojeva boje poput terakote, zelene, žute i plave.

Ako želite uneti dašak Mediterana u svoj dom, prostori treba da budu svetli i prozračni, a zatim ćete ih nadograditi slojevima. Počnite s praznim belim zidovima pa razmotrite različite teksture i predmete koje im možete dodati. Možete ugraditi drvene grede na plafon ili se odlučiti za eklektične pločice duž poda.

Zapamtite i da brojni mediteranski domovi stavljaju naglasak na ručni rad od prirodnih materijala, a korišćenje rustikalnih ili second hand komada velika je komponenta dizajna.

Izvor: luxurysociety.hr