Njeno ime već dugo je pojam za izrazito prefinjen i promišljen modni minimalizam. Mnogi pokušavaju da kopiraju njen stil, ali insajderi i vrsni modni eksperti znaju da je Mirjam Flatau nemoguće kopirati jer je uvek autentična i dosledna estetici koju predano gradi već godinama. Otkako je pre godinu dana svoju nemačku adresu zamenila apartmanom u centru Pariza, Mirjam ne skriva oduševljenje životom u modnoj metropoli i rado ga deli sa milion pratilaca na Instagramu, gde gotovo svakodnevno objavljuje fotografije iz svog obožavanog stana koji zrači francuskim chicom.

Globalno poznata nemačka influenserka, na Instagramu poznatija kao Mija (@mija_mija), nije slučajno za svoj novi dom odabrala Pariz. Onde se nalaze sedišta većine luksuznih brendova sa kojima godinama uspešno sarađuje, među kojima su Celine, Chanel, YSL i Hermès, tek neka od velikih imena vešto utkanih u Mijine kreativne outfite. Sa Mirjam smo razgovarali tokom njene obavezne poslepodnevne kafe, dok su u njenu parisku oazu dopirali zraci neodoljivog sunca.

Mirjam Flatau poznata je po prefinjenom minimalizmu
Mirjam Flatau 

Izgradila si prepoznatljiv stil, ali i zavidan imidž u svetu modne industrije. Kojim si se odrednicama vodila i šta ti je trenutno u poslovnom fokusu?

Možda zvuči kao kliše, ali oduvek polazim od autentičnosti i sledim sopstveni stil, nezavisno od brendova sa kojima sarađujem i koje nosim. Sve što radim, za mene je neodvojiva kombinacija ličnih interesa i strasti. Najviše sam fokusirana na razne aspekte dizajna, mode i fotografije. Srećna sam što neprestano imam priliku da kreiram projekte za razne brendove. Nedavno sam sa kreativnim timom Kaleosa dizajnirala limitiranu kolekciju sunčanih naočara utemeljenu na minimalističkoj, casual eleganciji. Reč je o vrlo klasičnim modelima koji se mogu nositi u svakoj prilici. U saradnji sa italijanskim brendom Frenzlauer osmislila sam i capsule kolekciju unikatnih torbi. Srećna sam i zahvalna što mogu da sarađujem sa tako kreativnim i inspirativnim ljudima u modnoj industriji i što već sada imam puno dogovorenih projekata koje planiram da realizujem u 2022. godini.

Da li se tvoj stil možda menjao u poslednje vreme, makar samo u detaljima?

Definitivno mogu da kažem da sam još više fokusirana na kvalitet, a manje na kvantitet. Zavirite li u moj orman, u njemu ćete naći 70 odsto vintage odeće. Nastojim da što više kupujem zanimljive second hand komade.

Mija je najvuše fokusirana na razne aspekte dizajna
Mirjam Flatau 

Živela si u raznim svetskim metropolama, ali na kraju si se ipak skrasila u Parizu. Šta te je najviše privuklo u francusku metropolu?

Nakon što sam poslednjih deset godina živela u Minhenu, Londonu, Los Anđelesu i Berlinu, pre godinu dana pronašla sam mesto koje zaista mogu da nazovem domom. Pariz je jednostavno idealan grad za moj način života, ali i za sve ostale fotografske i dizajnerske entuzijaste. I u najbanalnijim trenucima, kad idem po kafu ili kroasan, osećam se kao da sam u nekom filmu. Privilegija je živeti ovde.

Imaš li već svoje omiljene pariske rute i rituale?

Vikendima obično idem u duže šetnje gradom i sve istražujem peške. Volim da šetam po vrtovima oko Place du Palais-Royal, da uzem kafu „za poneti“ u obližnjim kafićima Kitsuné ili Le Nemours, sednem pokraj fontane u Jardin des Tuileries i sa svojim dragim suprugom komentarišem aktuelnosti ili jednostavno razgovaram o životu. Naravno, volim da sednem i uz obalu Sene. Svakome ko dođe u Pariz preporučila bih šetnju Maraisom, posetu malom dizajnerskom concept storeu The Broken Arm i odlazak u knjižaru Ofr. Zbog krovne terase sa koje se pruža pogled na Eiffelov toranj volim da ručam u restoranu MUN, a obično večeram u restoranu Girafe na Trocadéru.

Nakon što je poslednjih 10 godina živela u Minhenu, Londonu, Los Anđelesu i Berlinu, pre godinu dana pronašla je mesto koje može da nazove domom
Mirjam Flatau 

Da li je u tvom pariskom stanu prepoznatljiva estetika po kojoj si poznata?

Volela bih da svoj stan mogu da opišem kao minimalistički dizajn sa suptilnim twistom, ali prostor u kome živim pre svega mora da bude prijatan i uravnotežen. Sviđa mi se da kombinujem vintage komade sa modernim minimalističkim detaljima koji enterijeru daju moj potpis. Obožavam svoje vintage stolice sa potpisom Charlotte Perriand, svetle i prozračne zavese, mekani berberski tepih, nenametljive slike Antonija Ferrera...

Posebno mi je drag i naslonjač iz 1950-ih Pierrea Jeanneta, bež sofa Camaleonda koju sam kupila prošle godine i, naravno, predivni mermerni stočić za kafu koji mi je prema porudžbini napravio pariski brend Marbera. Stan definitivno ima svoju priču koju zaokružuju starinski parket i reljefne dekoracije na zidovima, potpuno u pariskom duhu.

Živela si u raznim gradovima, da li je svaki ostavio neki trag na tvoj stil i ličnost?

Svakako. Dok sam živela u Minhenu, zimi sam svaki vikend išla na snowboarding i moj stil bio je više sportski - široke pantalone i visoke čizme. U Londonu sam mnogo vremena provela istražujući grad, tamo sam se „navukla“ na kapute, kape, ravne čizme i patike. U Los Anđelesu sam, pak, stalno bila u automobilu, puno sam putovala i nosila pocepane majice, šešire i kožne jakne. Od svih gradova u kojima sam živela, uključujući i Berlin, u Parizu se najviše osećam kao kod kuće. Otprilike kao i u rodnoj Bavarskoj, gde mi živi cela familija.

Voli da kombinuje vintage komade sa modernim minimalističkim detaljima koji enterijeru daju njen potpis
Mirjam Flatau 

Kako bi opisala sebe u jednoj rečenici?

Sebe vidim kao estetu minimalističke poetike, zaljubljenicu u automobile sa velikom strašću za snažna vozila klasičnog, vintage dizajna… i osobu koja uvek želi da bude pozitivna i opuštena.