Sa ulaskom u novu godinu, mnogi od nas osećaju potrebu da naprave barem nekakve, mini promene u jednom od životnih aspekata. Budući da znamo koliko pažljivo uređen životni prostor utiče na raspoloženje i elan, odlučujemo da započnemo 2024. godinu stvaranjem doma koji je utočište krojeno baš po našoj meri. Bez obzira na to da li započinjete sa opremanjem novog prostora ili osvežavate postojeći, dekoracija sa sobom uvek donosi posebno uzbuđenje i budi drugačiju energiju.

Prikupljanje inspiracije za dizajn, biranje uzoraka boja i pronalaženje savršenog vintage komada čine uređenje doma veoma zabavnim. Međutim, osim početnog uzbuđenja, uređenje vašeg prostora može biti dug i iscrpljujući proces. Između budžetskih ograničenja i beskrajnih odluka, lako je izgubiti snagu i osećati se pomalo izgubljeno. Ipak, da biste sve svoje dizajnerske ambicije pretvorili u stvarnost, pronašli smo ekspertske savete dizajnera enterijera, Becki Owens i Nicole Davis. Krenimo redom!

Počnite od dobre organizacije

Lepo dizajniran prostor je pre svega dobro organizovan, bez obzira na stil uređenja. Dakle, pre nego što požurite sa kupovinom novog nameštaja i dekora, počnite od rasčišćavanja postojećeg nereda. Pregledajte svoje stvari detaljno i, ako vam ne služe ili ih više ne nosite, donirajte ih ili se oslobodite. Novi početak sa svežim, čistim i organizovanim prostorom otvoriće nove mogućnosti za dizajn, trenutno čineći vaš dom uglađenim.

Unesite predmete koji odražavaju vaš karakter

Dizajneri provode dosta vremena upoznavajući ličnosti i interese svojih klijenata kako bi stvorili prostor po njihovoj meri. Primenite istu strategiju sa svojim domom, ispunjavajući ga predmetima koji odražavaju vašu ličnost, hobije i preferencije. Unesite predmete sa putovanja, istražujte retro komade, sakupljajte knjige o svojim interesovanjima i kombinujte različite teksture koje volite.

Kako dekorisati dom na moderan način u 2024 godini
unsplash /beazy 

Investirajte u nameštaj koji volite

Kada opremate dom, vredi izdvojiti određeni vremenski period za to. Nameštaj je jedna od skupljih investicija, pa je važno odabrati onaj koji će vam se dopadati na duge staze. Nije idealno imati nešto u prostoriji samo kako biste ispunili prostor, zato unosite samo nameštaj koji vam zaista odgovara. Pronalaženje komada koji savršeno leži vašem stilu i prostoru vredi čekanja.

Unesite prirodne elemente

Biljke su često prisutne u profesionalno dizajniranim prostorima, jer dodaju boju i život prostoru. Razmislite o unošenju svežeg bilja u kuhinju, smokvinog drveta u saksiji za dnevnu sobu ili neke od dizajnerskih vaza za trpezarijski sto.

Kako dekorisati dom na moderan način u 2024 godini
unsplash / curology 

Verujte svom instinktu

Vaš prvi osećaj obično je ispravan! Prilikom donošenja odluka o uređenju, kao što su boje zidova ili izbor stolica, to može biti izazovno zbog velikog broja ideja i ogromnog izbora. Međutim, često se ispostavi da je prva zamisao najbolji izbor, pa verujte svom instinktu i sticanju poverenja u svoje dekorativne veštine.

Neka osvetljenje bude prioritet

Dobro osvetljenje dramatično može promeniti osećaj prostorije. Pored uobičajene rasvete, razmislite o dodatnim izvorima svetlosti kao što su stolne lampe, podne lampe ili zidne svetiljke, prilagođavajući osvetljenje prostoru i ističući različite delove.

Manje je više

Manje je obično više, kako to znaju dizajneri. Kada odaberete jednostavnu paletu boja i prave komade kao osnovu za sobu, sve što trebate da uradite jeste da dodate nekoliko detalja kako biste je zaokružili. Dodavanje malih ukrasa može biti veoma važno, pa ako počnete osećati da je soba pretrpana, verovatno bi trebalo da je preuredite.

Kako dekorisati dom na moderan način u 2024 godini
Unsplash / kam idris 

Dodajte umetnost

Umetnost dodaje sofisticiranost svakom prostoru i ključna je komponenta u gotovo svakoj profesionalno dizajniranoj prostoriji. Pronađite dela koja vas pokreću (ili ih sami napravite!) i zatim ih okačite na pogodno mesto. Umetnička dela automatski čine da vaš dom postane intimniji i ličniji.

Unesite element iznenađenja

U dizajnu ne postoje stroga pravila, već samo smernice koje vam mogu pomoći u donošenju odluka. Dakle, ne postoji zakon koji kaže da svi komadi nameštaja moraju pratiti jedan stil ili da svi završni slojevi u vašem domu moraju biti usklađeni. Dodavanje elementa iznenađenja može učiniti sobu mnogo zanimljivijom, bilo da se radi o neočekivanoj boji u inače neutralnom prostoru ili zabavnom komadu nameštaja ili umetnosti koji se izdvaja među ostatkom vašeg dekora.

Kako dekorisati dom na moderan način u 2024 godini
unsplash / kari shea 

Ne preterujte sa dizajnom

Koristite društvene medije kao resurs za identifikaciju stilova i boja koji vas privlače i pronalaženje novih ideja za ukrašavanje, ali nemojte pokušavati da implementirate svaku sliku ili ideju koju pronađete u jednoj prostoriji. Želite da se vaš dom oseća uređenim i jedinstvenim, a ne kao da pokušavate da postignete sve odjednom.