Sada možda i više nego ikada, svesni smo važnosti oplemenjivanja enterijera svežim sobnim biljkama. One su te koje ne samo da čine svaki prostor estetski atraktivnijim, već mu daju i novu dimenziju, zahvaljujući različitim oblicima i nijansama listova. Biljke u prostoru doprinose stvaranju unikatnijeg stila dizajna enterijera, utiču na atmosferu, a vredi podsetiti i da biljke pozitivno utiču na naše zdravlje, podstiču našu kreativnost, dobro pamćenje i raspoloženje.

Ukoliko želite da saznate na koji način da oplemenite svoj životni i radni prostor sobnim biljkama, u nastavku izdvajamo nekoliko saveta.

Proučite prostor

Prvi korak pri unošenju biljaka u vaš životni i radni prostor jeste analiza prostora i razumevanje oblika i funkcije prostorije u koju želite da premestite zelenu biljku. Prošetajte prostorijom i posmatrajte prostor iz različitih perspektiva, proučite koliko dnevnog svetla soba ima, da li imate površinu na kojoj bi željena biljka došla do izražaja i harmonično se povezala sa prostorom.

Enterijeri i biljke

U skladu sa prostorom, razmislite koje i koliko velike biljke želite da unesete u svoj dom. Proučite detalje o održavanju određene biljke, te vizualizujte kako bi ona izgledala u vašem prostoru.

Kako rasporediti sobne biljke u kući i u radnom prostoru
unsplash /alyssa strohmann 

Bez preterivanja

Često se dešava da kupovina prve biljke nameće potrebu da ih što posedujemo što više. Savet je da svaku novu biljku izaberete sa razlogom i da znate tačno mesto na kom će se naći. 

VEĆE, ZELENIJE, EGZOTIČNIJE: Koje sobno cveće će biti najpopularnije u 2022. godini?
Unsplash/Prudence Earl 

Krupne biljke

Velike biljke moraju biti u skladu sa prostorom, estetikom i atmosferom koju želite da napravite. Savršene su za minimalističke enterijere gde želite da naglasite određeni deo dizajna. Pored izbora zdrave biljke odgovarajuće veličine, obratite pažnju i na izbor korpe ili vaze. 

Osvežite izgled vašeg doma zelenim biljkama - donosimo vam savete za izbor biljaka u skladu sa vašim životnim i radnim prostorom.
unsplash / minh pham 

Čak i male biljke su vredne pažnje

Čak i sasvim male biljke dovoljne su da naprave razliku. Dobra stvar je što su one često i jednostavnije za održavanje, te su savršene i kao detalj na vašem radnom stolu. Kaktusi, aloja i pilea neki su od najpopularnijih odabira.

Izvor: Storybook