Kosa može biti prilično osetljiva, a nakon što joj priredimo određena oštećenja, ponekad ju je vrlo izazovno obnoviti. Farbanje, oblikovanje kose vrućim uređajima, pa čak i zagađenja u okolini, mogu negativno uticati na kosu.

Međutim, verovatno ni ne razmišljate o lošim navikama koje radite dok je kosa još uvek mokra.
Postoje brojne loše navike koje frizeri često primećuju da mnoge od nas praktikuju, a da toga ponekad zapravo nismo ni svesne. Donosimo vam 5 najčešćih.

1. Češljanje mokre kose

Kosa je najosetljivija i najelastičnija kad je mokra i upravo tada je najpodložnija oštećenjima. Najbolje bi bilo da kosu pre češljanja osušite i koristite sprej za lakše raščešljavanje. Kositite četku sa što mekšim iglice ili češalj s fleksibilnim zupcima.

2. Mokra kosa u punđi

Možemo pretpostaviti da je stavljanje kose u punđu dok je mokra je previše grubo za kosu jer napetost koju stvara punđa izaziva lomljenje. To toga najčešće dolazi kada je kosa mokra jer je tada na vrhuncu elastičnosti.

3. Spavanje sa mokrom kosom

„Nikako u krevet sa mokrom kosom!“ Verujemo da vam ove reči iz detinjstva još uvek odzvanjaju u glavi kad god bih krenuli sa mokrom kosom na spavanje.

Glavni razlog zašto frizeri ne preporučuju spavanje sa mokrom kosom je taj što povećava vaše šanse za lomljenje i rast bakterija. Ukoliko se kosa i teme glave ne osuše dovoljno brzo, mikrobi koji izazivaju perut mogu potencijalno da izazovu suvoću i svrab na koži glave.

4. Kosu stavljate u pogrešan peškir

Sušenje kose običnim pamučnim peškirom može oštetiti vlasi i stvoriti ispucale vrhove i lomiti. Umesto toga, koristite peškir od mikrovlakana.
Upotreba majice je veoma preporučljiva jer minimizira kovrdžanje i upija vodu bez grubog trljanja kose kroz peškir.

5. Sušite kosu dok je isuviše mokra

Pre samog sušenja kose fenom pogodno je da ona bude 50% manje vlažna.
To je bolje jer će vaša kosa biti uglađenija, sjajnija, manje sklona lomljenju i lakša za oblikovanje.

Uz to, neophodno je da fen postavite na najnižu temperaturu i pritisak da biste smanjili oštećenja prilikom sušenja.

Međutim, bez obzira na to koju metodu toplotnog stilizovanja izaberete, ne zaboravite da uvek koristite sredstvo za zaštitu od toplote. Vaša kosa će vam dugoročno biti zahvalna.