Kada su u pitanju frizure francuskih žena, njihova filozofija je vrlo dosledna: što je manje oblikujete i sređujete, to bolje.

Francuskinje imaju veštinu da svoju kosu nateraju da se prilagodi njihovom životnom stilu (još jedan dan suvog šampona? Pas de problème!) – odišući lakom, nonšalantnom estetikom koja nikada ne izgleda kao da su se previše trudile.

Da bismo postigle ovu opuštenu, ali šik kosu, postoje određene frizure kojima najstilizovanije žene pribegavaju gotovo svakodnevno. Stilista Trevor Sorbie Covent-a objašnjava: ''Francuska kosa je mekoća i sofisticiranost bez mnogo pažnje''.

Obratili smo se francuskim stručnjacima i saznali iz prve ruke koje su to najtraženije frizure francuskih žena.

Od kratkih bobova do tupih šiški - skrolujte da saznate kako da probudite Parižanku u sebi!

1. Razbarušena frizura

Kao da ste se tek probudili? Baš tako! Razbarušena kosa je doživeo veliki povratak tokom prošle godine, a Francuskinje su bile te koje su prednjačile. Ovaj bezvremeni francuski rez između duge i kratke kose, ima meke, teksturirane slojeve i odiše njihovim ležernim izgledom. ''Ključ je da nikada ne preopterećujete kosu'', kaže Tiziana Di Marcelli. ''Želite da vam kosa bude lagana i prozračna. Naprskajte balzam na kosu dok je vlažna i ostavite je da se osuši prirodno kako biste definisali prirodne talase''.

2.  Francuski bob

Stručnjaci za kosu već poručuju da će francuski bob biti najtraženija frizura i u 2022. godini, a znamo i zašto. ''Francuski bob izgleda kao klasičan bob, ali izbegava njegove oštre ivice'', kaže Di Marchelli. ''Savršen je za ravnu, talasastu i kovrdžavu kosu, francuski bob je jedna od najotmenijih frizura''.

3. Pixie frizura

Pixie je još jedan klasičan francuski stil. ''Za kratko ošišanu ravnu kosu sa teksturom biće vam potrebni različiti proizvodi za oblikovanje - od regeneratora do prese niske temperature, a što se tiče kratke kovrdžave kose, hidratacija je ključna, zato potražite kremu za definisanje lokni. 

4. Duga kosa sa šiškama

"Zamislite kosu Jane Birkin", kaže Di Marchelli. Frizure sa šiškama su oličenje chic frizure za francuske devojke, posebno kada se kombinuju sa ultradugim kosama. "Može biti zabavno i oblikovati blage talase. Ovaj stil izgleda najbolje kada je u korenu prilično ravan, a krajevi imaju neku teksturu. To je pristup 'manje je više' koji Francuskinje biraju, želeći da izgledaju sofisticirano, bez mnogo truda", dodaje.

5. Bowl cut

Tzv. šerpa frizura odavno nije za samo za one sa retro stilom, kao ni samo za ekscentrične, a to dokazuju stylish žene na ulicama Pariza. Možete je nositi uglađeno ili ''neuredno'', a za veći volumen koristite suvi šampon ili sprej za sjaj.