Najbolji mirisi za muškarce su oni koji izazivaju različita raspoloženja, osećanja i senzacije. To je zbog načina na koji percipiramo miris. „Deo mozga koji tumači mirise je onaj koji se bavi sećanjima i emocijama“, primećuje Maxime-Garcia Janin, osnivač Sillages Paris.

Parfem uvek biramo instinktivno, u zavisnosti od mirisa koji nas najviše privlače, emocija koje u nama izazivaju, sećanja koja nam padnu na pamet.

Čulo mirisa je najmoćnije u stvaranju deya vu osećaja jer je to direktan put koji nam budi stare emocije.

Tradicionalno, muški mirisi su se sastojali od tamnijih nota (drvo, začin i koža), dok su svetlije i slađe note bile rezervisane za ženske mirise.

Međutim, zahvaljujući promeni percepcije polova, te novim brendovima koji se zalažu za ravnopravnost u svakom smislu, sve je više unisex parfema. Takođe, ustaljena pravila se brišu, tako da je sve češće da žene koriste muške note, a muškarci uživaju u ženskim. Ne zaboravite - ukusi su različiti i o njima se ne raspravlja.

Ko kaže da ženama nije dosadilo da večito mirišu na ruže i vanilu? Samopouzdana, osvešćena i snažna žena danas zna da može da miriše i na kožu, i na biber, i na duvan - jer ona nije opterećena stereotipima, već sopstvenim željama.

Kolekcija "Gender Fluidity" i "Aqua Cologne Forte" Francis Kurkdjiana, je savršen primer novog talasa uniseks mirisa koji izbacuju rodne norme iz glava punih predrasuda. "Aqua Cologne Forte" spaja note ulja bergamota i vanile kako bi stvorio miris koji se dopada i muškarcima i ženama. Ali ima još mnogo onih koje biste mogli da odaberete.

Evo 13 najboljih muških i unisex parfema koje ćete želeti da ukradete od svog muškarca.

1. Maison Francis Kurkdjian Gentle Fluidity Silver Edition Eau de Parfum

Obogaćen je začinskim muškatnim oraščićem, mirisnim korijanderom, parfemska voda Maison Francis Kurkdjian Gentle Fluidity je senzualni miris za svako godišnje doba.

maison francis kurdjian paris gentle fluidity parfem
www.franciskurkdjian.com 

2. Byredo Bibliothèque Eau de Parfum

Parfemska voda Biredo's Bibliothekue kombinuje kožu, pačuli i vanilu, sa svetlijim notama breskve, šljive i božura.

byredo bibliotheque parfem
www.byredo.com 

3. Sillages Paris Your Sillage

Sillages Paris kreira jedinstvenu formulu po vašem izboru mirisnih nota, sa komplementarnim sastojcima koji pružaju balans. Parfem je napravljen od skoro svih prirodnih sastojaka, od kojih su svi veganski.

sillages paris parfem
www.sillagesparis.com 

4. Acqua di Parma Blu Mediterraneo Bergamotto di Calabria La Spugnatura

Preslikavajući suštinu italijanskog polja bergamota, Acqua di Parma’s Blu Mediterraneo Bergamotto di Calabria La Spugnatura kombinuje cvetne i voćne akcente za snažan i intenzivan miris.

bergamotto di calabria parfem
www.acquadiparma.com 

5. Le Labo AnOther 13 Eau de Parfum

Le Labo's AnOther 13 kombinuje semenke jasmina, mahovine i ambrete kako bi stvorio savršeno izbalansiran miris za svakodnevnu upotrebu.

le labo another 13 parfem
www.lelabofragrances.com 

6. Tom Ford Oud Wood Eau de Parfum

Pokrenut egzotičnim ružinim cvetom, kardamomom, mahunama tonke i, naravno, oudom, Tom Fordova Oud Wood Eau de Parfum je bogat i raskošan miris za one koji žele da ostave trag.

tom ford out wood parfem
www.tomford.com 

7. Dior Sauvage Eau de Toilette

Toaletna voda Sauvage iz Diora inspirisana je širokim poljima i svetlo plavim nebom. Sa notama bergamota iz Reggio Calabria i ambroksana, miris stvara svež trag.

dior sauvage parfem
www.dior.com 

8. Ralph Lauren Polo Black Eau de Toilette

Pripadajući drvenoj porodici mirisa, toaletna voda Ralph Lauren Polo Black kombinuje gornje note ledenog manga, mandarine, limuna i kardamoma sa crnim pačulima i mahunama tonke za uglađen i šik aromatičan miris.

ralph lauren polo black parfem
www.ralphlauren.com 

9. Chanel Blue De Chanel Eau de Parfum Spray

Sa svojom mešavinom ružičastog bibera, grejpfruta i đumbira, Blue De Chanel dolazi kao prava svežina u boci.

bleu de chanel parfem
www.chanel.com 

10. Horace & Horace Eau de Parfum

Miris koji se vezuje za vašu kožu i stvara miris koji je autentičan za vas, & Horace od Horace je vrhunski miris za one koji žele da se istaknu.

& horace parfem
www.horace.co 

11. Maison Margiela Replica Jazz Club Eau de Toilette

Prava mala uspomena u flašici na „opojne koktele i cigare“, Maison Margiela’s Replica Jazz Club kombinuje gornje note ružičastog bibera, neroli ulja i limuna sa težim notama kože, mahune vanile i lista duvana kako bi stvorio opojan i primamljiv miris.

replica jazz club maison margiela parfem
www.maisonmargiela-fragrances.eu 

12. Paco Rabanne Pure XS Eau de Toilette

Svež i vibrantan, Paco Rabanne Pure XS savršeno usklađuje začinske note đumbira, cimeta i slatke vanile sa težim notama smola i drveta.

paco rabanne pure xs parfem
www.pacorabanne.com 

13. Molton Brown Fiery Pink Pepper Eau de Parfum

Intenzivan miris Molton Brovn's Fieri Pink Pepper kombinuje mandarinu i đumbir sa vibrantnim ružičastim biberom - savršeno za one koji traže nešto drugačiji parfem.

fiery pink pepper molton brown parfem
www.moltonbrown.eu