Veoma hladno vreme stiglo je i u naše krajeve, te smo se konačno podsetili i kako to "prava zima" treba da izgleda. Pored idiličnih trenutaka koje sa sobom donosi snežni pejzaž, kao i zaokreta u modnom smislu (okrećemo se najtoplijim džemperima i čizmama), ledeni dani predstavljaju i određene izazove kada je reč o beauty segmentu. Ovo se posebno odnosi na kožu, ali i kosu kojoj bi trebalo posvetiti veću pažnju u ovom periodu.

Bez obzira na to da li se borite sa prekomernim kovrdžama ili suvim pramenovima, u nastavku donosimo pet saveta stručnjaka uz koje ćete održati zdrav i negovan izgled kose tokom niskih temperatura.

Borba protiv kovrdža

Možda mislite da su kovrdže problem koji se javlja u toplijem periodu, ali zimsko vreme zapravo predstavlja podjednaki izazov. Da biste ukrotili neposlušne pramenove, pobrinite se da uključite hidratantne proizvode za oblikovanje u svoju rutinu koji će povećati vlagu u vašoj kosi i pomoći da se dlaka zagladi. Druge opcije uključuju keratinske tretmane koji su dobro rešenje, oni deluju tako što zaglađuju i zatvaraju kutikulu slojem proteina, dodajući mekoću i sjaj. Za privremeno rešenje, poslušajte savet frizera Georgea Northwooda "Ako znate da će vreme biti loše, stilizujte kosu u zategnutu punđu".

Kako negovati kosu tokom zime i sprečiti ispucale suve krajeve
Alo/Chris Colls/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Povećajte sjaj

Uz manjak dnevne svetlosti koja se odbija sa površine vlasi, kosa može brzo početi da izgleda beživotno i bez sjaja u ovo doba godine. Da biste povratili sjaj, isprobajte hranljivi tretman kako biste ponovo postigli taj efekat svilenosti. "Posebna maska za kosu koja deluje kao tretman za kondicioniranje i hranjenje vlasi neophodan je korak u nezi kože tokom zimskim meseci", kaže Northwood. 

Podstaknite zdravi rast

Ako imate osećaj da vaša kosa slabije raste u ovom periodu, rešenje može ležati u vašoj ishrani. Tokom hladnijih meseci manje smo izloženi prirodnom vitaminu D iz sunca, što značajno utiče na prirodne cikluse rasta naše kose. Pobrinite se da se u vašoj ishrani nalaze namirnice bogate vitaminom D poput žitarica i masnih riba poput skuše i lososa. Razmotrite i uključivanje specijalnih dodataka ishrani.

Kako negovati kosu tokom zime i sprečiti ispucale suve krajeve
Alo/Chris Colls/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Regulišite suvo vlasište

Koža na vašem temenu reaguje na sezonske promene baš kao i koža na vašem licu i telu - potpuno je normalno iskusiti suvo ili iritirano teme u ovo doba godine. "Tretirajte svoje teme kao što biste tretirali kožu na svom licu", sugeriše Northwood. Kombinacija ova dva proizvoda pomoći će dubinskom čišćenju i ishrani vašeg temena, bez osećaja preopterećenosti.

Eliminišite ispucale krajeve

Sa padom temperature, ispucani krajevi češči su inače. Osim suvog vazduha dodatno oblikovanje toplotom takođe je problematična stavka, bilo da je u pitanju feniranje umesto prirodnog sušenja ili pokušaj ispravljanja već pomenutih kovrdža. "Savetujem svojim klijentima da se redovno šišaju" kaže Northwood. "To ne mora biti ništa drastično, ali dovoljno je da se rešite ispucalih krajeva i dobijete svežu osnovu za zdrav rast." Takođe je korisno koristiti proizvode zta zaštitu od toplote ako želite da sprečite ispucale krajeve u budučnosti.