Kada krajevi vaše kose počnu da liče na iskrzan konopac, to je znak da nešto nije u redu u vašoj rutini nege. Ispucali krajevi – formalno poznati kao trihoptiloza – predstavljaju rascvetano vlakno na krajevima vaše kose, uzrokovano ljuštenjem kortikalnih ćelija. Oni su rezultat suvoće, farbanja kose i stilizovanja toplotom. Krajevi vaše kose su takođe najstariji deo dlake, tako da je razumljivo da mogu oslabiti tokom vremena i pocvetati.

Postoje dve vrste oštećenja – fizička i hemijska – koje uzrokuju ispucale krajeve.

  • Fizičko oštećenje: Najveći uzrok ispucalih krajeva je toplota. Preterano korišćenje vrućih alata i previše feniranja može ozbiljno oštetiti kosu. Posebno ako je kosa osetljiva zbog farbanja i/ili izbeljivanja. Fizičko oštećenje može nastati i nakon češljanja ili četkanja, korišćenja elastičnih traka za kosu i čvrstih frizura poput pletenica.
  • Hemijsko oštećenje: Ovo je rezultat farbanja kose i drugih hemijskih tretmana.

Možete li se rešiti ispucalih krajeva bez šišanja?

Nažalost, ne možete popraviti krajeve koji su već ispucali, možete ih samo ošišati kako biste sprečili da se cepanje širi duž dlake.

profimedia-0875707927.jpg
Alo Yoga / Planet / Profimedia 

Kako sprečiti nastanak ispucalih krajeva?

Dok ništa ne može zameniti dobro šišanje, prevencija je bolja od lečenja – i postoje jednostavni načini za minimiziranje štete koju naše navike stilizovanja nanose kosi. Izdvajamo deset najefikasnijih smernica za sprečavanje ispucalih krajeva kose u nastavku!

Sušenje na vazduhu: Prvi koraci u našoj rutini nege kose mogu uticati na zdravlje krajeva. Grubo sušenje uključuje korišćenje toplote, koja može isušiti vlasi i dovesti do pucanja. Ako zaista želite da zaštitite kosu, stručnjaci preporučuju sušenje na vazduhu dok kosa ne bude 50-80% suva, a zatim možete koristiti fen za oblikovanje i zaglađivanje kutikule.

Korišćenje češlja sa širokim zupcima: Sređivanje je uvek dobro početi korišćenjem češlja sa širokim zupcima, i dodatno, važno je početi od dna kose i raditi prema gore kako ne biste vukli čvorove na jedno mesto.

Kako sprečiti ispucale krajeve kose
Shutterstock 

Smanjivanje temperature aparata za stilizovanje: Bilo koji alat za kosu preko 180 stepeni će dekeratinizirati kosu. Zdrava kosa sadrži keratin, koji se raspada kada se zagreva preko 200 stepeni. 

Nemojte čupati ispucale krajeve: Čupanje ispucalih krajeva samo pogoršava stvar.

Koristite proizvode za izgradnju veza: Ovi tretmani hemijski popravljaju oštećene vlasi, sprečavaju buduće lomljenje i povećavaju otpornost.

pranje kose.jpeg
Shutterstock 

Koristite peškir od mikrofibera: Ovo je odličan način da izbegnete agresivno trljanje kose i čuvate kutikule od oštećenja.

Investirajte u tretmane keratinom: Ovi tretmani zamenjuju molekule keratina i pomažu u zaglađivanju dlake.

Spavajte na svilenoj jastučnici: Svilena jastučnica neće biti gruba prema kosi kao pamučna, što sprečava nastanak ispucalih krajeva.

Kolagenski dodaci: Kolagen pomaže u jačanju i hidrataciji kose, čineći je otpornijom na lomljenje.

Koristite polutrajnu farbu za kosu: Ovi proizvodi pomažu da kosa postigne optimalan pH i čine ispucale krajeve manje vidljivim.

Izvor: ELLE/N.K.