Koliko često bi trebalo da perete kosu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi jer opovrgava jedno uvreženo mišljenje

U zavisnosti od tipa vaše kose - ovo su preporuke stručnjaka koje se odnose na redovnost pranja kose.

unsplash / vinicius amnx amano

Mnogi od nas su nesvesno upali u striktnu rutinu pranja kose, ne zato što je to potrebno, već zato što smo navikli na takav režim. Ipak, neki tipovi kose i teksture zahtevaju češće pranje od drugih, a odstupanje od onoga što je optimalno može uzrokovati više štete nego koristi.

Ali, nakon godina potencijalnog narušavanja prirodnih ulja u našoj kosi, kako da znamo šta nam je zaista potrebno? Kako da resetujemo svoju rutinu i ponovo otkrijemo šta je najbolje za nas?

Da bismo rešili ovu dilemu, obratili smo se trihološkinji Anabel Kingsley, a u nastavku teksta pronađite njena uputstva!

Koliko često bi trebalo da perete kosu?

„To zavisi od vašeg tipa kose i šta radite sa kosom nakon pranja – ali ne bih preporučila da prođe više od tri dana između pranja“, savetuje Anabel. „Vaše teme je koža i treba mu ista nega kao i koži lica – a za zdravlje temena, najbolje je redovno čišćenje.“

Kako Anabel ističe: „Vaše teme bilo je svuda gde je bilo vaše lice - jednako se prljaju. Ne biste proveli dane bez pranja lica (pogotovo ako živite u gradu) – pa zašto biste to radili svom temenu?“

Da li je u redu prati kosu svakog dana?

Prema Anabel, apsolutno je u redu prati kosu svakodnevno. „Suprotno popularnom verovanju, vaša kosa neće postati manje masna ako je ređe perete, niti će svakodnevno pranje skinuti prirodna ulja s kose, ukoliko koristite odgovarajući šampon i balzam za vašu teksturu kose.“

U suštini, zdravo teme je čisto teme. „Kako je teme samo produžetak kože vašeg čela, treba ga negovati s istom pažnjom kao i kožu lica,“ kaže Anabel.

unsplash / giorgio trovato 

Koliko često prati tanku kosu

„Ljudi sa tankom kosom bi trebalo da pokušaju da peru kosu svakodnevno,“ kaže Anabel. „Tanka kosa ima više lojnih žlezda na temenu, zbog čega se brzo masti.“ Zato je važno koristiti lagane šampone koji povećavaju volumen kako bi kosa izgledala gušće.

Koliko često prati kombinovanu kosu

Kombinovana ili srednje gusta kosa obično se masti pri temenu, a suva je prema krajevima. Anabel savetuje pranje svakog drugog dana, koristeći šampone koji uravnotežuju vlažnost.

Koliko često prati gustu kosu

Gusta kosa, koja je obično deblja, može izdržati nekoliko dana između pranja, jer se sporije masti. Ipak, ne treba proći više od tri dana između pranja, kako bi se održala čistoća temena.

unsplash / liubov ilchuk 

Koliko često prati kovrdžavu kosu

Kovrdžava kosa je najosetljivija i najkrhkija zbog svoje strukture. Preporučuje se korišćenje hidratantnih proizvoda i pranje svakih dva do tri dana kako bi se očuvalo zdravlje temena.

Treba li prati kosu dok je ispletena?

Kada je kosa u zaštitnim frizurama, kao što su pletenice ili afro frizure, važno je temeljno oprati kosu pre stilizovanja. Dok je frizura na mestu, možete koristiti proizvode za hidrataciju temena i temeljno pranje na svake dve nedelje.