Najskuplji puder je onaj koji ne koristite. Ok, ruku na srce, koliko ste puta u životu sa puderom na licu izgledali kao da glava nije vaša jer se boja vašeg lica razlikovala od nijanse tela?

Koliko ste puta pokušali da se provučete sa pogrešnom nijansom jer vam je bilo žao da puder bacite budući da ste na njega potrošili određenu svotu novca? Uopšte se ne postavlja pitanje jeste li  jer, ako se šminkate, sigurno vam se to dogodilo makar jednom. Meni jeste! Vremenom sam naučila nekoliko trikova, pa mi se, hvala bogu, ovakve stvari više ne događaju. Prilikom kupovine pudera (tečnog, penastog, u kamenu, prahu ili stiku) treba obratiti pažnju na:

- nijansu. U parfimeriju/drogeriju idite u toku prepodneva i to baz šminke. Vizualno odredite tri nijanse koje su najbliže boji vašeg tena i po obrazu razmažite tri štrafte od sredine obraza, pa sve do polovine vrata. Nijansa koja se potpuno stopi sa tenom jeste ona prava. Ako vam je lice tamnije (sunčanje ili rozacea), ili svetlije (zbog zaštite od sunca), onda ton uklapajte prema dekolteu. Važno je da boja celog tela bude uniformna, odnosno da lice bude u identičnoj boji kao dekolte, ramena i ruke. 

- podton. Nije presudno da puder koji imate bude dovoljno svetao ili taman, potrebno je da se podudara sa pontonom vaše kože. U koži preovladavaju ružičasti ili žućkasti tonovi. Ako odaberete pravi puder, nećete to ni primetiti, ali pogrešan ćete sigurno uočiti. Šminkeri se često grubo šale na ovu temu. Reč koju koristimo za previše roze ten jeste „prase“, a za previše žuto „žutica“. Istina da je ovo malo preterano, ali ostaće vam u glavi zauvek.  

Ne pokušavajte da iskoristite pogrešan puder „још samo neki put”. Ako nije valjao juče, neće ni danas.  Poklonite ga drugarici koja će uživati koristeći ga, a uzaludno potrošeni novac shvatite kao lekciju zahvaljujući kojoj ste naučili kako ne treba birati puder.

Priredila: Branislava Kostić