Izbor parfema otkriva dosta toga o nekoj osobi, stvar je ličnog ukusa i senzibiliteta, ali njegovo "nošenje" je više od veštine i zavisi od okruženja u koji idemo, kao i od izbora odeće i aksesoara koji ćemo nositi, tvrde stručnjaci.

Nagrađivani dizajner mirisa Francis Kurkdjian skrenuo je pažnju da je veoma loša ideja da odmah protresemo ručne zglobove čim smo stavili parfem, kao i to da bočica možda deluje idealno da stoji u fensi kupatilu, ali kako će para smanjiti svežinu mirisa. 

Zato vam predlažmo da pročitate u nastavku kako da ispravite greške koje pravite prilikom nanošenja parfema:

1. Ne trljajte parfem kada ga nanesete na zglob

Nešto što su nas učile mame i bake, moramo sada da ispravimo. Malo mirisa na zglobovima, ostaje na zglobu i ne utrljavamo, niti prenosimo na vrat. "Trenje stvoreno trljanjem, zagreva kožu koja proizvodi enzime koji menjaju miris. Jaki i srednje jaki parfemi su najpodložniji ovom uticaju, a što se tiče cvetnih kada se "greju" trenjem, onda gube na svežini", kaže Kurkdjian. 

2. Pravilno odlaganje

Parfem je osetljiv na promene u okolini.

"Nije preporučljivo da bočica se premešta sa hladnog do toplog prostora, jer promena temperature utiče na neočekivane hemijske reakcije unutar sastojaka. Toplo - hladno utiču na svežinu, ultraljubičasti zraci izazivaju promene parfemske boje žutih tonova u zelene. Isto kao šte ne biste ostavili bocu šampanjca na Suncu, tako je i sa parfemima", opominje stričnjak. 

3. Birajte manja pakovanja

Parfem bi trebalo konzumirati brzim tempom, ali ako ste sporiji konzument podsetićemo vas da u velikim pakovanjima ulazak kiseonika razbija molekule mirisa i tako se menja sastav. Zato, Kurkdjian savetuje da se opredelite za manja pakovanja kao idealno rešenje. 

4. Ne izbegavajte veštake mirise

"Obožavamo ideju o prirodnim parfemima, ali moramo da budemo svesni realnosti - da njih nema puno u našim mirisima. Najpopularnija nota mošus, životinjskog je porekla, ali mirisi božura i đurđevka ne mogu da se dobiju prirodnim putem, jer ne oslobađaju arome i zato se spajaju sa sintetičkim molekulima. Hemijske reakcije su testirane i bezbedne od strane zdravstvenih organizacija."

5. Kada treba naprskati parfem na kosu

"Parfem ne traje dugo na suvoj koži i nikad ga ne pokrivajte odećom. Zato je preporučljivo da ga ciljate na određene tačke, laktove, kao i zglobove na rukama. Izuzetak pravimo kada smo izloženi visokim temperaturama - tada se više znojimo i prirodni mirisi brzo uništavaju parfem. U tim slučajevima stavite malo parfema na kosu ili garderobu", savetuje Kurkdjian. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/