Beauty novinarka Cosmopolitana ima malu tajnu! Kad je make-up u pitanju, ona nema pojma, piše Cosmopolitan. Zato ju je urednica poslala nazad u beauty školu.

Evo šta je naučila: "Vreme je za veliko priznanje! Ne znam da napravim frizuru, niti da se našminkam. Istina, moja kolekcija šminke i kozmetike je perverzna (kako to da kažem, imam više make-up paleta nego pari farmerki i znam da konturišem bolje nego bilo koji talentovani ilustrator." 

Donosimo vam u nastavku ono što je Lusi naučila u beauty školi:

Lekcija: Puder

Najveći problem je što nijedan puder ne ostaje dugo na mom licu, bez obzira na to kako ga nanesem. E, da, i gotovo da sam zaboravila, nemam pojma kako da odaberem pravu nijansu. Najčešće odaberem pretamnu ili onu od koje izgledam kao da sam lice namazala korom pomorandže. Zato sam se u potrazi za stručnim savetima obratila Rebeki Restrepo, make-up visažistkinji brenda Elizabeth Arden, koja je, između ostalih, šminkala Mišel Obamu i Gvinet Paltrou. 

Odaberite svoj alat 

Ako upotrebljavate četkicu za nanošenje pudera, neka bude od sintetičkih vlakana. „Zapravo, četkice od prirodnih vlakana zadržavaju u sebi tečni puder, a sintetičke drže puder na površini dok ga nanosimo na kožu. Umesto četkice možete upotrebiti mokri ili suvi sunđerčić. Samo zapamtite da vlažni sunđerčić razređuje puder“, tvrdi Restrepo. „Kada kupujete puder za sebe, testirajte ga tako da ga nanesete na lice uz viličnu kost, a zatim izađite na dnevno svetlo. Rasveta u parfimerijama najčešće je neobjektivna. To je jedini način“, savetuje Restrepo.

Počnite od sredine 

„To je mesto na kome većina osoba ima najviše nesavršenosti pa nanošenje pudera treba početi od nosa i razmazivati ka spolja“, objašnjava nam Restrepo. „Važno je da na ivicama ublažite malo puder jer ćete inače izgledati kao da nosite masku.“ 

Neka traje 

„Puder u prahu za fiksiranje je tajna izdržljivosti pudera. A tajna je i u nanošenju sunđerčićem Beauty Blender koji morate pritisnuti i zaokrenuti“, savetuje Restrepo. „Puder za fiksiranje nanesite na sva mesta na koja ste naneli i puder, osim na obraze, pa će vam koža izgledati prirodnije. Pomoći će i fiksiranje termalnom vodom u spreju, a tako puder istovremeno izgleda mekše.“ OK, sve jasno, Rebeka, hvala ti!

Lekcija: Ajlajner

Oduvek sam sanjala kako bi bilo lepo da jednog dana naučim da savršeno nanesem ajlajner na oči, ali mislila sam da taj dan nikada neće doći. U čemu je problem? Pa, dakle, ne znam da nacrtam ni jabuku. Svi moji dosadašnji pokušaji nanošenja ajlajnera završili su se neslavno. S tračkom nade zamolila sam Adama Burela, make-up ambasadora za brend Barry M i šminkera sve četiri članice benda „Little Mix“, da mi pomogne. 

Sledite oblinu 

Ajlajner se uvek nanosi na čistu podlogu, što znači bez senke, pudera, korektora, bez ičega. Jedino tako ćemo dobiti savršen nanos. „Važno je paziti da linija ajlajnera prati liniju trepavica. Ajlajner uvek izgleda prirodnije ako ga nanesete što bliže liniji korena trepavica. Započnite od sredine, prateći liniju oka, a kada dođete do ivice, zaustavite se. Tada počnite da crtate krilca, u zavisnosti od stila i dužine koje želite da postignete“, objašnjava Burel. „Treba krenuti od spoljašnjeg dela jer se tako lakše možete zaustaviti na sredini kapka i korigovati debljinu, visinu i smer ajlajnera“, nastavlja make up artist. 

Crtajte u crticama 

Burel savetuje da se prvi deo (linija ajlajnera uz ivicu kapka) i drugi deo (krilca) najlakše povezuju crtajući u obliku crtica. I da, puno ćete olakšati sebi posao ako lakat naslonite na ravnu podlogu i ako imate dobro ogledalo. 

Korigujte 

Nacrtati savršena krilca je najteži deo posla. Ali, kako me je Burel naučio, lakše je korigovati predebelu liniju nego podebljati pretanku jer tako rizikujete da izgledate poput pande. „Uzmite tanki štapić za uši koji ste prethodno umočili u sredstvo za skidanje šminke i uklonite problem potezom odozdo prema gore (kao da se brijete), a pritom nakrivite štapić kako biste zaoštrili crtu. Ne bojte se pritom ni ajlajnera za oči, ni štapića za uši. Nećete uspeti iz prve (nisam ni ja!), ali znajte da je najgore što se može dogoditi da pogrešite, a na greškama se uči, zar ne“, teši me Adam Burel.

Na sledećoj strani pročitajte kako da izvedete tehniku "smoke eye" i feniranje: 

PageBreak

Lekcija: Smokey eye

Jako volim tehniku smokey eyes, pogotovo kada je u neutralnim zemljanim tonovima, definisan i blistav. Ali koliko god se trudila, ne mogu da ga uradim kako treba. Ne pomaže ni kada upotrebim celu vojsku specijalizovanih četkica pa sam potražila pomoć od MAC senior šminkera Šer Veb i evo šta mi je savetovala. 

Ne preteruj s četkicama 

„Da, oni ogromni kompleti s deset ili više make up četkica su neodoljivi, ali za korektan smokey eyes trebaju vam samo dve, i to četkica za mešanje i ona za nijansiranje. Sve više od toga je bacanje novca“, tvrdi Veb. 

Ključna je meka olovka 

Uvek sam obožavala prajmer za senku, ali Veb tvrdi da je bolje početi šminkanje očiju krem senkom koja ima istu funkciju, a uz to dodaje i boju. „Nanesite prstima kremastu senku duž kapaka i ispod očiju“, savetuje Šer Veb. „Posle toga nanesite tzv. kohl olovku za oči od spoljašnjih uglova do sredine oka, što bliže korenu trepavice, a zatim je izmešajte četkicom za smokey.“ Za definisanje kontura očiju, Veb uvek nanosi kohl olovku u obliku obrnutog slova C - od spoljašnjih uglova očiju do sredine i tada četkicom umočenom u mat senku senči oko do savršenstva.

Pritisnuti, ne povlačiti 

„Kako biste sprečili razmazivanje i što bolje fiksirali senku, kada je nanosite radite to pokretom pritiska četkice na kožu, a ne povlačenjem“, objašnjava Veb. „Važno je da sve metalik teksture budu u unutrašnjem uglu oka, a sve mat u spoljašnjem delu. Tako očima dajemo definiciju, a u isto vreme optički otvaramo oko i dajemo mu sjaj.“

Lekcija: Feniranje

Kada je o kosi reč, moja rutina izgleda ovako: posle pranja osušim fenom kosu do kraja, zatim ispeglam svaki pramen, a tada (kao da sve to nije dovoljno) kovrdžam kosu kako bih joj vratila volumen i teksturu. „To je potpuno besmisleno i bespotrebno“, kaže mi frizer Adam Rid, suosnivač brenda Percy & Reed. „Ne mora sve biti tako komplikovano. Izbacite bar jedan korak iz te rutine i kosa će biti mnogo srećnija.“ Ne mogu reći da nisam znala. 

Priprema je osnova 

„Za početak, filter u vašem fenu treba da bude besprekorno čist kako bi vazduh kroz njega slobodno proticao“, savetuje mi Rid. „Četka za kosu mora biti čista. Ako nije, sveže opranu kosu ćete četkom samo uprljati. Osim toga, neka vam pređe u naviku da perete četku i skidate dlake sa nje posle svakog četkanja kose.“ Rid mi je savetovao i da ne počnem odmah da sušim kosu fenom, nego da je prvo prosušim peškirom, a zatim pričekam da se malo prirodno osuši pa tek onda da uključim fen. 

Sušite nadole 

Ako i vi, poput mene, mašete fenom kao ludi dok sušite kosu, odmah prestanite. :) „Mnogi automatski suše kosu levo-desno, gore-dole, ali tako se oštećuju kutikule kose, što za posledicu ima oštećene vlasi. Umesto toga, svaki pramen sušite odozgo prema dole pa neka veliko finale uvek bude hladan vazduh fena, za efekat blistave kose.“ (To sam probala i stvarno funkcioniše!) „Možda ste već videli frizere kako posle sušenja kovrdžaju kosu oko njene ose, pa je prvo toplim vazduhom oblikuju, a zatim hladnim fiksiraju. To daje efekat lagane, skakutave kose koji svi toliko žele“, dodaje Rid. 

Investirajte pametno 

„Fenovi za kosu mogu biti skupi, ali što je fen jeftiniji, to je teži, zbog čega je komplikovan za duže rukovanje“, objašnjava Rid. A to je možda jedan od razloga zbog kojih često na ulici vidim poludovršene fen frizure.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/