Ida Gál-Csiszar više je od samo još jednog šminkera koga poznajemo iz doba zlatnog Holivuda. Naime, nije nemoguće da je boju koju trenutno nosite na usnama kreirala upravo Ida! Čuvena vizažistica bila je angažovana od strane magnata poput Tom Forda kao i Smashbox-a, gde je joj je ukazano poverenje da bude na mestu glavnog hemičara i konsultanta. 

Ona je danas preduzetnica koja je uzela stvari u svoje ruke i kreirala sopstvenu liniju kozmetike "Gállány", što na mađarskom znači devojka (naime, Ida je upravo iz Mađarske emigrirala u SAD).

Ostvarila je svoj san konačno dizajnirajući proizvode u agregatnom stanju u kakvom smatra da treba da budu.

Maskara iste formule kao i gel ajlajner? Zašto da ne.

Izradila je balzame visokog sjaja, luksuzne maskare koje se mogu nadograđivati, kremaste ruževe satenskog finiša i palete senki koje u sebi sadrže već ugrađen prajmer. U svakom slučaju, Gállány je na dobrom putu da postane poznata onoliko koliko su i njeni klijenti.

Kako bi obeležila lansiranje svoje kolekcije, Gàl-Csiszar iskoristila je deset najbolje čuvanih tajni za lepotu.

Dovoljno je istaći samo jednu činjenicu: vaše lice više nikada neće biti isto.

Neka se vaša maskara koristi i kao ajlajner

Ranijih dana, maskara nije dolazila u formi bočice s aplikatorom, već u suvom obliku. "Ono što je bilo sjajno u vezi ove vrste nanošenja maskare jeste to da ste maskaru mogli da nanosite četkicom kako biste našminkali trepavice, a kasnije s tom istom četkicom ste ujedno dobili olovku za oči", objašnjava Gàl-Csiszar. Kada je nastala maskara u tečnom obliku, ona je bila u pakovanjima poput današnjih, te je dualnost koju je imala stara škola zastarela, jer je nova formula pravila fleke kada biste pokušali da je koristite kao u ranijim dekadama, te više niste bili u mogućnosti da se služite ovim trikom. 

Međutim, uz maskaru koja se ne suši, formula će lepo kliziti duž linije trepavica, baš kao što bi to bio slučaj sa gel ajlajnerom, što je uz upotrebu štapića idealno rešenje, kao i kada nemate dovoljno mesta u vašoj torbi da biste nosili dva proizvoda.

Poslužite se rumenilom umesto baze ili olovke za usne

Gàl-Csiszar je za ovaj trik saznala od svog kolege Roberta Salvatorea. "Blago nakvasite četkicu, a zatim je umočite u rumenilo i iskoristite ono što ste dobili kao bazu i za konturisanje usana - rumenilo će biti potpora vašem ružu tokom čitavog dana. "Ovo je i dalje najbolji od school trik koji postoji na tržištu"- objašnjava autorka duo rumenila napravljenog u ove svrhe.

Ruž možete umesto rumenila

Gàl-Csiszar insistira da svako može da primeni ovaj savet koristeći bilo koju boju ruža, s tim da postoji jedan savet za savršenu aplikaciju:"Nakon što nanesete ruž na usne, pritisnite ih jednu o drugu, a zatim kažiprstom i srednjim prstom vaše dominantne ruke pritisnite centar donje usne i tapkajte kako biste uzeli malo boje. Sledeće je da spojite ova dva prsta i prevučete boju preko vaših obraza. Za dalje konturisanje, nanesite sloj rumenila u prahu."  

PageBreak

Face lifting uz pomoć sjaja

Gàl-Csiszar jedna je od prvih hemičara u domenu kozmetike koja je razvila sjaj za usne u kasnim sedamdesetim godinama; pre toga koristio se vazelin." Uzmite čistu četkicu od maskare, umočite je u bočicu sjaja za usne i začešljajte najviše delove vaših obrva ka gore. Taj potez će podići oko i pružiti iluziju podignutih jagodica. Svetlosni odsjaj će takođe učiniti da vaše oči zasijaju."

Lažirajte mladež na licu

Postoji razlog zbog kojih su mnoge glumice, a najpoznatiji je primer Marylin Monroe, oslanjale na trik sa docrtavanjem mladeža. "Tada nisu postojali fileri koje sada primenjujemo, a asimetrija je brinula mnoge slavne dame."objašnjava Gàl-Csiszar. "Dobro pozicioniran mladež može da prevari oko toliko da izjednači postojeću asimetriju ili da odvuče paznju na određeni privlačni deo."

Mat zemljana senka za instant otvaranje pogleda

"Boja zalaska sunca i boja ćilibra bile su veoma popularne tokom ranih četrdesetih i čitavih sedamdesetih godina." kaže Gàl-Csiszar. Čar toplog tona je u tome što ističe svaku boju očiju: komplentarna je sa hladnim plavim i zelenim očima, a dodatno je topla na smeđim očima. Ova nijansa jedna je od Salvatoreovih go-to odabira.

Držite oči otvorenim dok nanosite senku i ajlajner

Još jedan Salvatoreov trik: šminku morate staviti na mesta na kojiam želite da bude vidna, istovremeno zadržavajući poziciju lica u kojoj će se ta šminka videti. "Izluđuje me kada vidim devojke kako u tutorijalima zatvaraju oči i zatežu kapke kako bi stavile ajlajner. One provode puno vremena usavršavajući liniju koja nestaje ili se preklopi kada je oko otvoreno. Pažljivo gledajte dok se šminkate i imajte na umu kakve su vaše crte lica"- zaključuje Gàl-Csiszar.

Koristite hajlajter u svim prilikama

Gàl-Csiszar veruje da je strobing odnosno hajlatovanje najbolji način za svež i vitalan izgled lica. Njene kolege i ona uvek su se starali da glumice uz sebe imaju ovaj proizvod u tubicama kako bi bile mogle da izvrše sitna popravke šminke.

"Formula koja prirodno klizi stopiće se uz bilo koji drugi proizvod i nikada neće pokvariti šminku koja se nalazi ispod nje, niti će postati brašnjave teksture kao što je slučaj sa puderom kada želite da nakon posla popravite šminku i budete spremne za večernji izlazak." reči su Gàl-Csiszar. "Uzmite mrvicu proizvoda na prst i utisnite ga na unutrašnje uglove očiju, na vrh kupidovog luka, ispod obrve, na vrhove jagodica i poslednje, preko ključnih kostiju. Ukoliko nosite dijamantski nakit, dodirnite spoljnu ivicu ušne školjke da bi on izgledao još svetlucavije i primetnije."

Definišite liniju trepavica trapezastom četkicom 

Ništa ne uokviruje oči tako dobro kao bujne trepavice, a za njih vam je potrebna preciznost i lepezasta četkica. "Podebljavanje gornje ivice trepavica jasno će definisati ivice vaših očiju i učiniti da izgleda kao da su vam trepavice gušće, ali važno je da obratite pažnju na sam koren gde one počinju." objašnjava Gàl-Csiszar. "Ne postupite li pravilno, završićete sa vidljivo nenašminkanim delom kože, a to uništava ceo proces."

Izmenite konture lice senčenjem ivice kose

Ovaj trend je mnogo starijeg datuma nego što biste očekivali. "Pojam ivice kose bio je veoma značajan u zlatnom dobu Holivuda, jer je mogao radikalno da promeni celokupan izlgled poznatih kao i da im koriguje lični opis za potrebe uloge. Duboko senčenje mesta gde se vaše lice i kosa spajaju može napraviti značajnu razliku, tako nešto posebno je prigodno kada menjate šminku iz dnevne u večernju", objašnjava Gàl.

Priredila: Natalija Knežević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/