Moćan agens nalazi se među čudesnim sastojcima koji restrukturiraju kožu.

Neujednačen ten, koža sklona aknama i znaci starenja simptomi su koji se uspešno tretiraju glikolnom kiselinom.

Postoji čitav niz pilinga koji su dobri za vas, među njima je i glikolna koja odnosi pobedu, pogotovo kao prvi tretman takvog tipa.

Cenjeni dermatolog iz Njujorka odgovora na sva pitanja koja mogu da vas zanimaju. 

Šta je glikolna kiselina?

Za početak, ona je odgovor na svaku vašu hiperpigmentaciju. Rastvorljiva je u vodi i pripada kategoriji AHA kiselina. Povećava sjaj kože jer uklanja sloj mrtvih ćelija te se na tak način podstiče bolji odraz svetlosti na licu. Dosta ljudi koristi mehaničke pilinge u te svrhe koji mogu biti dosta abrazivni i prozrokovati iritaciju. Za razliku od njih, glikolna kiselina upotrebljena u pravilnom postotku predstavlja mnogo nežniju opciju za vašu kožu. 

Za koji tip kože je namenjena?

Pogodna je za svaki tip kože jer tretira fine linije, bore, hiperpigmentaciju i akne. Skida sloj kože koji je najbliži površini. Kako starimo, tako se umanjuje sposobnost kože da se "samopilinguje", te je zbog toga dobrodošla na policima beauty ormarića.

Kako se koristi?

Osobe sa osetljivom kožom treba da započnu sa postupkom polako. Najpre počnite sa niskim dozama koje ćete povećavati svakog drugog dana, kada osetite da vam koža to dozvoljava. Važna napomena: svaka AHA kiselina čini da ste podložniji sunčevom zračenju i može isušiti lice, te paralelno sa tim treba da primenjujete odgovarajuće kreme sa zaštitnim faktorom.

Dakle, koji je pravi procenat za upotrebu glikolne kiseline?

Ne bi trebalo da koristite ništa više od 10% kod kuće jer što je veći procenat, veća je i verovatnoća da će supstanca prodreti dublje. Ovo bi moglo da zvuči dobro, ali vi zapravo možete da prouzrokujete prave hemijske opekotine, naročito ako suviše dugo ostavite glikolinsku kiselinu. Sve što je više od 10% treba da aplikuje isključivo dermatolog.

Priredila: Natalija Knežević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/