Većina skvalana koji se danas koristi u kozmetici ekstrahirana je iz biljaka (masline, šećerne trske…), ali je takođe vrlo dobro poznata, mada ne tako slavna – praksa deriviranja skvalana iz jetre morskih pasa.

Kako bi se došlo do ovog dragocenog sastojka za kozmetiku, decenijama sistemski se lovilo i ubijalo čak 50 vrsta morskih pasa iz velikih dubina, koje su na kraju postale ugrožene. Ova je praksa u prošlosti izazvala mnogo kontroverzi.

Srećom, potrošači su s vremenom postali osveščeni i počeli su da razmišljaju o tome kako tačno nastaje njihova kozmetika i šta se tačno u njoj nalazi, pa su se čak i veliki kozmetički divovi okrenuli humanijim, biljnim alternativama skvalana – naročito maslinama i njihovom ulju. 

Skvalan i/ili skvalen

Inače, u tekstovima o ovom moćnom kozmetičkom sastojku nailazićete na ova dva pojma – i skvalan i skvalen.

(Kako da prepoznate kvalitetna ulja za telo?)

Skvalen je tečni ugljendioksid koji se prirodno pojavljuje u jetri morskih pasa i ljudskom loju, odnosno sebumu. Izlučuje se kroz kožu i igra važnu ulogu u zaštiti tela i kože od štetnih spoljnih faktora.

Skvalan je s druge strane derivat skvalena i nusprodukt koji nastaje nakon što skvalen prođe kroz proces hidrogenacije.

Korišćen u kozmetici, govorimo upravo o skvalanu, koji nema miris i traje duže od skvalena, a cenjen je jer poboljšava apsorpciju krema i losiona koje nanosimo na kožu, sprečava gubitak vlage iz kože, pegla fine linije i bori se protiv nastanka bora.

Zašto skvalan?

Skvalan vraća koži ono što je originalno sadržavala i uspostavlja prirodnu ravnotežu. Suva koža više nije toliko sklona isušivanju, a masna koža postaje manje masna i ne događa joj se nekotrolisano lučenje sebuma.

Skvalan:

  • Hidrira kožu
  • Poboljšava regenerativnu sposobnost kože
  • Redukuje pojavu finih linija i bora
  • Obnavlja elastičnost kože
  • Budi njen prirodni sjaj

Preuzeto sa portala: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/