Alfa-hidroksi kiselina dobijena iz jabuka jedna je od nežnijih kiselina koje postoje. Iako nije jaka i posledično manje je verovatno da će izazvati neželjene efekte, to ni na koji način ne znači da nije delotvorna.

Šta je jabučna kiselina?

Jabučna kiselina je jedna posebna vrsta alfa-hidroksi kiseline (AHA) - voćna kiselina koja se prirodno nalazi u jabukama i krušama. Kao i druge AHA kiseline, uklanja gornji sloj kože koji zauzvrat izglađuje teksturu kože, bledi kožne mrlje i čisti pore.

Međutim, postoje neke ključne tačke koje razdvajaju jabučnu kiselinu od ostalih kiselina. Prvo i najvažnije po svojoj veličini molekula koji su veći od ostalih alfa hidroksi kiselina poput glikolne i mlečne kiseline. To smanjuje njen prodor u kožu, čineći je nežnijom od ostalih AHA kiselina i, kao rezultat, može se nanositi na kožu dva puta dnevno (ujutro i uveče).

Drugim rečima, ako su ove druge kiseline u prošlosti izazivale nelagodnost na koži, onda je jabučna kiselina možda dobra alternativa.

Posebno je pogodna za one sa osetljivom kožom kojima su potrebni nežni proizvodi. Pošto je manje efikasna od ostalih kiselina, jer ne može prodreti toliko duboko u kožu, može se (ako je potrebno) kombinovati sa drugim AHA i BHA kiselinama, ali pazite da je ne kombinujete sa retinolom!

Jabučna kiselina, međutim, ima i drugu korist - to je humectant - sastojak koji privlači vlagu i drži je u koži. Osim što je odličan piling, jabučna kiselina je takođe hidratantno sredstvo koje pomaže da se privuče vlaga i zadrži u koži dok ostaje hidrirana.     

Ravnoteža pH kože: Za razliku od drugih alfa-hidroksi kiselina, jabučna kiselina održava stabilan pH kože. Održavanje pH kože na optimalnom nivou štiti omotač i celokupno zdravlje kože.

Izvor: Cosmopolitan.rs