U nastavku teksta daćemo vam najbolje i najlakše metode za efikasno uklanjanje gel laka bez oštećenja noktiju.

Prvo zaštitite kožu 

Pošto ćete nokte natapati acetonom, važno je da kožu oko noktiju prethodno zaštitite. Možete namazati ulje, kremu za kutikulu ili vazelin.

Isturpijajte gornji sloj gela

Grubom turpijom pokušajte da skinete gornji sloj gela, kako bi se aceton bolje probio do površine nokta. Dovoljno je da skinete sjaj.

Potopite vatu u aceton

Komade vate natopljene acetonom stavite na nokte. Obavezno proverite da je u pitanju čisti aceton, a ne skidač laka za nokte, jer aceton brže i efikasnije razgrađuje lak.

Vatu učvrstite aluminijumskom folijom

Kako bi zadržali komade vate na noktima, obavijte ih aluminijumskom folijom. Ako vam koordinacija sa folijom ne ide, postoje plastične štipaljke za tu svrhu.

Ili preskočite vatu i foliju i uronite nokte u aceton

Ovaj proces traje duže, ali čini čuda ako nemate vate ili foliju pri ruci. Uzmite dve posude iz kuhinje, jednu manju i jednu veću. Veću napunite toplom vodom, manju onda stavite u veću i u nju sipajte aceton. (Kao kada topite čokoladu na primer.) Nikako nemojte aceton zagrevati u mikrotalasnoj, jer je lako zapaljiv. Sačekajte minut do dva da se zagreje u vodi, pa stavite prste u aceton i pustite da vam se nokti natope.

Držite nokte u acetonu 10 do 15 minuta

Idealna prilika da pogledate onaj youtube video od 15 minuta za koji niste imali vremena. Primetićete kako se uglovi laka odvajaju od nokta, uzmite drveni štapić za manikir i nežno labavite gel po ivicama, držeći prste i dalje u acetonu, tako sve dok ne skinete lak potpuno. 

Ako ste koristili vatu i foliju, gel će se uz malo pritiska skinuti sam kada ih skinete. Ako se ipak ne skine u potpunosti, poslužite se drvenim štapićem. Ako nežnim potezima i dalje ne uspevate da skinete gel, natopite nokte ponovo i sačekajte još 5 minuta, strpljenje je ključno. 

Negujte nokte nakon skidanja gela

Aceton isušuje, zato je važno da noktiama vratite vlagu nakon natapanja. Prvo ih isturpijajte blagom turpijom dok ne izgladite površinu nokta. Potom čiste nokte namažite uljem. Nakon nekoliko minuta operite ruke i nanesite na nokte i oko njih veliku količinu kreme za ruke. Ponavljajte negu narednih par dana. Ako baš želite da ih nalakirate istog dana, dajte prethodno noktima bar par sati da dišu.

Priredila: Dunja Đokić