Ako su vam nokti slabi i tanki, profesionalna pomoć je ono što će ih privremeno ojačati. Dobar manikir i par slojeva gel laka učiniće ih jakim i postojanim, jedini je problem što se taj proces mora ponavljati na par nedelja.

Malo veći problem je kada nakon više od par nedelja nemate pristup salonu, kao što je u situaciji pandemije u kojoj smo se našli. Većina nas kod kuće nema pribor za gel manikir, ni veštine, pa je prava muka barem skinuti gel preostao od prošlog salonskog tretmana, ali postoji način o kom možete čitati ovde.

Kada uspete da se izborite sa upornim zaostalim gelom i oslobodite nokte, red je da probate da otkrijete šta je to što vam nokte čini slabim.

Slabi nokti mogu imati različite uzroke. Nokatna površina se sastoji iz tri sloja skeletnih ćelija, sebum i vlaga su ono što ih drži zajedno i čini nokte jakim. Kada se nokti ljušte, slabe i lome, to je obično znak nedostatka tog „lepka“ i postoje načini da taj problem rešite.

Nosite rukavice

S obzirom ne to da nam stiže leto, ovaj savet može zvučati besmisleno, ali ne govorimo o vunenim rukavicama, niti onim od lateksa. Kako smo sve više i više vremena kod kuće, velike su šanse da više vremena posvećujemo pranju i čišćenju stana rukama. Pojačano pranje ruku, pranje sudova, kupatila i koriščenje hemijskih čistača bez rukavica utiče na zdravlje noktiju. Dakle ako su vam ruke u vodi i izložene hemiji više nego obično, verujte nam kada vam kažemo da je vreme da stavite gumene rukavice ako vam je do zdravlja vaših noktiju.

Izbegavajte gelove i akrilne lakove

Već smo rekli da je gel privremeno rešenje za ojačavanje noktiju. Iako razumemo dragocenost tog urednog manikira, stručnjaci ipak tvrde da jepauza od gela dobra za zdravlje noktiju, pogotovo onih slabih. Uz slabe nokte, kućna verzija gel manikira neće dugo trajati.

Koristite tretmane za nokte

Sigurno ste to čuli ranije, ali ponovićemo: ulje za zanoktice stvarno radi. Možda njegovo mazanje nije zabavno i zahteva upornost i strpljenje, ali probajte da ih nanosite svako veče i videćete razliku. Postoji bezbroj proizvoda formulisanih da noktima omoguće potreban sebum i vlagu.

Koristite turpiju

To je proces koji može biti neprijatan, ali turpijanje noktiju je ključni korak ka zdravim i jakim noktima. Za početak, održavajte slabe nokte kratkim. Ako ih turpijate ovalnije, manje su šanse za lomljenje i kidanje jer izbegavate oštre ivice. Izbegavajte šiljasti oblik jer uz oštriju strukturu manje je i jačine. Turpija je takođe važna u momentima kada vidite da je nokat negde krenuo da se lomi ili ljušti, jer lokalnim turpijanjem možete sprečiti dalje kidanje.