Spektar vitamina koji nam je stalno iznova predstavljan kao neophodan za održavanje zdravlja kose/kože/noktiju u vrhunskom stanju može na momente biti overwhelming. Stižemo do tačke kada nam je potreban kalendar i raspored kako bismo bili u toku sa svim suplementima koje bi trebalo da popijemo. Tu smo da vam predstavimo još jedan element abecede za koji možda do sad niste čuli, a popeće vam se na vrh liste, vitamin K!

Najnoviji vitamin na sceni vam možda neće pružiti momentalno sjajnu kožu, ali ima tonu benefita za unutrašnjost vašeg tela i njegovo duže funkcionisanje. Procenjuje se da je 99 odsto ljudi u manjku vitamina K, a isti ima vitalnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i nedostatak definitivno ne treba zanemariti.

Šta je vitamin K?

Spada u grupu vitamina koji se prvenstveno koriste za zaceljivanje rana. Nećemo previše ulaziti u nauku, ali važno je reći da su glavne komponente K1 i K2. 

Vitamin K1 se može pronaći u kelju, spanaću, u svim zelenim bazama salata, kao i u vitaminskim uljima i žitaricama. Skoro da zvuči previše zdravo zar ne?

Sa druge strane, K2 pronalazimo u životinjskim proizvodima kao što su žumance i puter. Takođe ih proizvode bakterije u našim crevima, a znate kako kažu, srećni unutrašnji organi – srećna koža.

Vitamin K rastvara se u masnoj hrani i uljima, to znači da se može skladištiti u masnom tkivu organizma. Tada može aktivirati proteine u telu i biti raspoređen tamo gde telo oseti da je potreban, zbog čega je ključni igrač suplementacije.

Koji su benefiti?

Vitamin K je glavni aktivator proteina u telu koji su od vitalnog značaja za zaštitu rada srca. Našem telu je najviše potreban jer proizvodi molekul koji pomaže zgrušavanje krvi. Takođe reguliše nivo kalcijuma u krvi, zbog ćega je ključan za zdravlje kostiju.

Telo će unesen vitamin K1 poslati direktno u jetru, jer je ona organ koji apsorbuje suplemente koje unosite, zato je važan vitamin onima koji pare od bolesti jetre. Nedavna istraživanja pokazuju da K2, osim što pomaže smanjenju deponovanja kalcijuma u arterijama – uzrok srčanih bolesti, pomaže pri smanjenju rizika od preloma kostiju.

Proizvodi bogati vitaminom K pomažu u procesu zaceljenja kože i podržavaju prirodne barijerne funkcije, tako da će vam posekotine i modrice biti zahvalne. Verovatno bi pomogao i tamnim podočnjacima i puklim kapilarima. Vitamin K smanjuje upalu, crvenilo, otekline, čak i ekcemu. Idealan je za suve fleke na koži, zadržava kožu zaštićenom i hidriranom.