Dok koži lica redovno posvećujemo bezbrojne korake elaboriranih skincare rutina, delikatna zona samo par centimetara niže nepravedno ostaje zanemarena. A upravo bi koži vrata trebali da posvetimo dodatnu pažnju, jer se baš tamo, pre nego na licu, vidi starenje. Zbog manjka sebuma područje vrata je obično više suvo, a zbog tanje kože, mnogo je podložniji negativnim uticajima okoline, te se ranije uočavajubore i opuštena koža.

Slabljenje vratnih mišića i vezivnog tkiva dovodi do tzv.purećeg vrata, naborane kože podbratka, a današnji stil života, kada svakodnevno satima pogrbljeni buljimo u ekrane, rezultira “tech neckom” koji dodatno pogoršava opuštenost kože vrata.

Gubitak kolagena postepeno nastupa u drugoj polovini dvadesetih, a taj se proces ubrzava u menopauzi i dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti kože. Šta možemo da preduzmemo kako bismo kožu vrata što duže održali mladolikom, a da ne uključuje “odlazak pod nož”?

Za početak, dermatolozi, kozmetičari, ali i poznate zvezde koje vode izrazitu brigu o svom izgledu slažu se u jednom: nega lica ne staje na bradi nego treba da se produži sve do dekoltea! Koža vrata i dekoltea iznimno je tanka, te zahteva jednaku ljubav i pažnju kao i koža lica, ako ne i veću. Zato je treba redovno hidrirati, koristiti kreme za učvršćivanje kože, te obavezno nanositi zaštitni faktor. Vrlo važan je i trening, a minimum koji moramo da napravimo jeste rastezanje i razgibavanje vrata i ramena nekoliko puta dnevno. 

Uveče je najbolje vreme za masažu: nanesite 2 kašičice ulja za negu lica i cirkularnim pokretima zglobovima prstiju masirajte dekolte, zatim ramena i vratne mišiće, pa jagodicama prstiju bradu i čeljust sve do obraza. Napomena: pokreti uvek moraju da idu prema gore.

S napretkom medicine i pojavom brojnih kozmetičkih zahvata poput fillera, microneedleinga i sl. koji nisu invazivni poput face-lifta, konsultacije s dermatologom uvek su dobra polazišna tačka za utvrđivanje optimalnih procedura za mladolik izgled, bilo da su problem bore ili opuštena koža (u slučaju da je za preventivu kasno).

Izvor: elle.hr