Kad ništa ne pomaže, more najčešće pomogne. Pogled u more i njegovi talasi jesu meditacija bez truda, gotovo nesvesna. Duboko plavetnilo koje se spaja sa nebom jeste prirodni antidepresiv. Nije to samo kolorterapija, nego i najjača aromaterapija sa mirisom mora pomešanim sa ozonom i makijom. More je kozmetički sveti gral. So puna joda čisti pore i pomaže kod nečiste kože. Sve više žena uzima morski hidrolizovani kolagen u tabletama, prahu ili napicima. Kolagen učvršćuje i pomlađuje kožu, kosu, nokte i zglobove.

Kolagen učvršćuje i pomlađuje kožu, kosu, nokte i zglobove.

Šta nam, osim različitih dodataka ishrani, može pomoći da i nakon uživanja u moru ostanemo u njegovu blagotvornom zagrljaju? Kozmetika, recimo. Za svetske institute lepote i kozmetičke kuće morske alge jesu čudotvoran sastojak. Upotreba algi u kozmetici čista je i ekološka - u severnoj Francuskoj ih je lako dobiti od lokalnih proizvođača, ima ih koliko je potrebno, odnosno nebrojeno puta toliko, i ni na koji način nisu ugrožena vrsta. U Aziji opsednutoj čistom puti već se i uzgajaju makroalge. Primena algi u kozmetici je svestrana. Alge čine teksturu kreme ili losiona nežno gelastom, omekšavaju kožu, zatežu je, dok je piling sa algama izuzetno nežan, a delotvoran. One hidriraju, štite i regenerišu kožu.

Kozmetička linija La Mer, odnosno njen osnivač doktor Max Huber prvi je počeo da „kuva“ i fregmentiše morske alge i druge čiste morske sastojke za „čudo“ koje će oporaviti njegovu kožu. Tako se rodila krema i linija nepobedivog imena La Mer. Za njim je krenuo francuski Phytomer, onda i Algologie, koji su počeli i da uzgajaju čiste mikroalge bez mirisa.

„Sa resicama koje u sezoni rastu do 50 cm dnevno, dosežući ponekad i 60 metara, morske alge su jedan od najbrže rastućih organizama na svetu. Njihova hranjiva svojstva, beskrajna sposobnost obnavljanja i zadivljujuća sposobnost zadržavanja vlage istinsko su obećanje napretka regenerativne anti-age kozmetike“, ističe doktor Max Huber, osnivač brenda La Mer.

U galeriji pogledajte neke od najboljih preparata sa morskim algama.

La Mer, Biotherm Smanjite znakove starenja uz ove fantastične proizvode.

Morski mikrobiom, koji čini milijarde mikroorganizama u morskoj vodi, neodvojiv je od života na zemlji. Ravnoteža tog mikrobioma važna je za zdravlje mora i okeana koliko i mikrobiom naših creva za naše zdravlje. Čak je i za PCR testove koji detektuju prisustvo korona virusa u našem organizmu upotrebljen jedan morski enzim. Ljudima je teško da prihvate morske alge specifičnog, jakog mirisa i mnogima odbojne teksture kao nešto „glamurozno“, važno za lepotu, ali pogledajmo kako utiču na našu kožu.

Kako morske alge utiču na kožu?

  • Alge su antioksidantska bomba, pogotovo kad ih uzimamo oralno, poput dodatka ishrani, recimo astaksantina. „One moraju da izdrže nalete snažnog vetra i sunca, te su razvile strategiju neutralisanja slobodnih radikala“, objašnjava Agnes Castelli iz laboratorija u Bijaricu.
  • Ultranežna eksfolijacija algama za nežnu kožu. „Fregmetisane alge sadrže mlečnu kiselinu koja je blaža od voćnih i zato je naša koža mnogo bolje podnosi“, tvrdi Isabelle Contini iz kozmetičke kuće Thalgo.
  • Zamena za retinol. Kuća Diadermine koristi biljku koja raste na stenama uz more, Crithmum maritimum, umesto retinola. Baš kao i alge, ona odoleva vetru, soli, jakom suncu, te sadrži sastojak koji obnavlja ćelije kože i smanjuje bore i znakove starenja.
  • Wakame su protivupalne i pomažu u zaceljivanju kože. Alaria esculenta je smeđa alga iz porodice wakame algi i može da preživi grenlandske zime. Kozmetička kuća Biotherm koristi je za smanjivanje upalnog procesa izazvanog prženjem na suncu te podsticanje ćelijskog metabolizma.