I one među nama s uglavnom besprekornim tenom sigurno su se susrele s onim danima kada im se neka bubuljica zacrveno na sred čela, a podočnjaci pokazuju da se nismo najbolje naspavale. Tada se čini da, uprkos svom trudu, naši uobičajeni makeup proizvodi poput korektora i tečnog pudera odbijaju saradnju i ništa ne uspevaju da prekriju, dok naš ten samo izgleda sivlje...

Ipak, postoji pomoć, a dolazi u obliku mini-paleta ili stickova korektora u boji koje možemo da koristimo za specifičan 'problem', bilo da se radi o hiperpigmentacijama, podočnjacima ili bubuljicama.

Što je color correcting?

Ova makeup tehnika služi neutralizaciji podočnjaka, crvenila i hiperpigmentacija koje ne uspevamo da prekrijemo običnim korektorom ili tečnim puderom u boji kože. Zasniva se na teoriji boja, tj. krugu boja koji pokazuje komplementarne kontraste, što znači da se suprotne boje međusobno neutralizuju.

Crvenilo

Bubuljice, akne, ožiljci, rozaceja i druga stanja kože koja se manifestiraju crvenilom ponekad je teško prekriti korektorom u boji kože, pa s obzirom da je komplementarni kontrast crvene zelena, u neutralizaciji crvenila pomaže korektor zelene nijanse.

Tamni podočnjaci

Neutralizovanje i potom prikrivanje tamnih podočnjaka zavisiće od njihovih tonova: ljubičaste podočnjake neutralizovaće žuta, plave narandžasta, a za smeđe možete da koristite boju breskve, narandžastu ili crvenu, zavisi od toga koliko je duboka nijansa.

AKO KOREKTOROM NE MOŽETE DA PREKRIJETE PODOČNJAKE I CRVENILO, ISPROBAJTE OVU TEHNIKU: Color Correcting će vas oduševiti
Unsplash/Peter Kalonji 

Umorna, siva koža

Ako vas muči koža koja izgleda sivkasto i beživotno, i u tome mogu pomoći korektori u boji. Osobe svetle puti mogu da posvetle ten svetloljubičastim korektorom, dok tamnopute osobe za to mogu da koriste žutu.

Kako odabrati pravu nijansu?

Najbolji način je svakako – testiranjem. Svetlije nijanse korektora u boji odgovaraće osobama svetlije puti, dok će tamnoputima bolje odgovarati intenzivniji tonovi. Ukoliko niste sigurni koja je nijansa najbolja za vas, isprobajte 2 različite (na primer, jednu nijansu korektora u boji ispod jednog oka, drugu ispod drugoga), povrh toga stavite svoj uobičajeni korektor u boji kože i uporedite.

Kako ga naneti?

Ovi kremasti korektori u boji mogu se naneti prstima, kistom ili sunđerom i to samo na područje koje želimo da neutrališemo (na  primer bubuljica) jer bi drugde bili previše vidljivi.

Ukoliko vam je potrebno da korektor nanesete na veću površinu, možete ga pomešati s tečnim puderom kako bi se bolje stopio s tenom. Nakon nanošenja korektora u boji, dobro ga utapkajte, a zatim ga prekrijte svojim standardnim korektorom ili tečnim puderom u boji kože.

Izvor: ELLE/T.Đ.