Svi smo to doživeli bar nekoliko puta – koža lica je besprekorna nedeljama, a onda odjednom bukne i postaje neprepoznatljiva. Potkožne bubuljice na bradi, mitiseri na nosu i mikrokomedoni na licu ne umiruju se danima, čak iako ih tretiramo na uobičajen način. Zapravo postoje različiti spoljni, ali i unutrašnji faktori za koje nismo svesni da imaju uticaj na našu kožu.

U nastavku saznajte 4 ključna razloga zašto vam se bubuljice iznova i iznova vraćaju.

1. Stres

Nema sumnje da u 2022. godini osećamo stres intenzivnije nego ikada pre. Od privatnog života do posla, naše telo reaguje na sve okidače, što se odražava i na stanje kože. Stručnjaci objašnjavaju da kada doživimo stres, naše telo oslobađa hormon borbe - kortizol. Kada ga ima u izobilju, on smanjuje proizvodnju estrogena, što posledično povećava nivoe androgena. Dalje, on šalje poruku lojnim žlezdama da prekomerno proizvode sebum, a samim tim, pore se zatvaraju i javlja se upala.

2. Dijete i alkohol

Još jedan veliki razlog zbog kojeg smo svi skloni aknama? Ako ste nedavno promenili ishranu ili krenuli na dijetu, moguće je da vam program ne odgovara. S druge strane, hrana nam često služi kao uteha, a ona za kojom najčešće posežemo u takvim trenucima loša je kako za naša creva, tako i za kožu. Takođe, povećana konzumacija alkohola može da dovede do dehidracije kože, što sa sobom nosi čitav lanac problema, uključujući i bubuljice. Alkohol lišava kožu vitamina i hranljivih materija, te samim tim čini da ten ne izgleda čisto i izaziva natečenost.

3. Vitamin D

Da li vam se desilo da čak iako danima ne izlazite iz kuće i ne dolazite u susret sa zagađenim vazduhom, primećujete nepoželjne promene na svojoj koži? Radi se o tome da izloženost UV zračenju pomaže našem telu da sintetiše vitamin D, koji je neophodan za zdravlje ćelija. I ne samo to, vitamin D je takođe ključan u proizvodnji serotonina. Smanjenje serotonina može dovesti do osećaja depresije i anksioznosti koji povećavaju kortizol – i eto sasvim novog razloga zbog kojeg lice bukne.

4. Spavanje

Na spisak faktora koji izazivaju bubuljice dolaze i problematični obrasci spavanja. S povećanim stresom i anksioznošću, danas spavamo kraće nego inače, a i kraće nego što je našem telu potrebno, dok nova istraživanja pokazuju da to takođe utiče na našu kožu. Naime, telo se regeneriše dok spavamo, pa ako smo lišeni sna, to se odražava i na kožu. Sporije zarastaju rane i ožiljci, slabi se se funkcija barijere kože i smanjuje njena sposobnost da se samoobnovi.

Šta je rešenje?

Veliki broj ljudi između 20-40 godina i dalje pati od ovih kožnih nepravilnosti, što se za neke od njih može vrlo negativno odraziti na svakodnevne aktivnosti i interakcije sa drugima. Effaclar Ultra koncentrirani serum protiv nepravilnosti u odraslom dobu, sa novom poboljšanom formulom i kombinacijom aktivnih sastojaka u visokim koncentracijama, deluje kao sredstvo za umirenje kože, dok istovremeno sprečava ponovno pojavljivanje akni i drugih nesavršenosti. Ovaj lagani serum akni sa salicilnom kiselinom osim što čisti mrlje, pomaže u sprečavanju novih izbijanja nepravilnosti na licu, rešava i dubinski problem nastanka mikrokomedona, nevidljivih golim okom, a koji su jedan od vodećih problema sa kožom kod odraslih. Ono što ovaj serum čini posebno efikasnim jesu tri kiseline i niacinamid koji pruža vidljivu efikasnost, prekriva nepravilnosti i u periodu od 28 dana umanjuje do 49 odsto ožiljaka uzrokovanih aknama.

pzooz.jpg
La Roche-Posay 

Nega u 3 jednostavna koraka

U cilju umirivanja kože i smanjenja nepravilnosti i fleka, preporučujemo ovu rutinu namenjenu koži odraslih sklonoj aknama.

  1. EFFACLAR gel za čišćenje lica nežno čisti masnu kožu bez efekta isušivanja zahvaljujući blagim agensima za čišćenje koji su odabrani po strogom postupku da obezbede dobru toleranciju. Uklanja nečistoće i višak sebuma, čineći kožu čistom i osveženom.
  2. EFFACLAR ultra koncentrovani serum - sadrži visoku koncentraciju kiselina koje vrše piling u kombinaciji sa umirujućim niacinamidom koji se bori protiv mitesera, bubuljica, fleka na koži i vidljivih pora. Ova formula bez ispiranja ostavlja kožu čistom i pročišćenom.
  3. TOLERIANE SENSITIVE FLUID predstavlja dermatološku inovaciju u hidrataciji kože. Umiruje, štiti i hidrira, te je idealan za poslednji korak u nezi kože lica.