U praznično vreme obično zaboravimo na uobičajena pravila i rutine kada su u pitanju ishrana i spavanje - jedan kolačić i jedna epizoda omiljene serije neće nam naškoditi, zar ne? Ipak, naša koža pamti, pa se nakon 2, 3 dana neredovna sna, ponoćnih obroka i koje zdravice više, mogu pojaviti bubuljice, ekcemi i drugi znakovi upalnih procesa.

Konzumacija šećera utiče na proces glikozilacije u kojem se šećer veže za proteine kolagena i elastina i umanjuju njihovu efikasnost. Šećer takođe može uticati na povećanu proizvodnju sebuma, dehidraciju i neujednačenu teksturu kože. Osim u kolačima, velike količine šećera kriju se i u alkoholnim pićima. Alkohol je diuretik, što znači da može da uzrokuje dehidraciju, crvenilo, podbulost, te bude okidač za rozaceu i psorijazu.

Hrana i piće nisu jedini štetni faktori u prazničnom razdoblju - tu je i sveprisutan stres. Stres oko okupljanja, priprema, rokova... u stanju stresa podiže se nivo kortizola, što takođe uzrokuje upalne procese koji mogu da rezultuju aknama i drugim promenama na koži.

Naravno, najlakše bi bilo reći: treba izbegavati šećer i stresiranje, ali svi znamo da je to u praksi gotovo neizvedivo. Ipak, treba se potruditi i u praznično doba birati zdravije prehrambene opcije i smanjiti unos alkohola. Dermatološkinja dr. Zainab Laftah za Vogue savetuje da, ukoliko ga je nemoguće sasvim izbeći, biramo crno vino, jer nedavne studije pokazuju da su osobe koje konzumiraju crno vino sklonije zdravijoj kombinaciji bakterija od onih koje konzumiraju druge vrste alkohola.

profimedia-0745624944.jpg
Victoria's Secret via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Standardno, važna je i hidratacija, izvana i iznutra. Ne smemo da zaboravimo da pijemo vodu, te kožu nahranimo hidratantnim kremama, jer hladan vazduh i grejanje doprinose isušivanju kože, a poželjan sastojak je hijaluronska kiselina.

Čišćenje kože je temelj svake optimalne rutine, zato nakon praznika, dermatolozi preporučuju čišćenje u dva koraka. Prvi preparatima na bazi poput ulja, a drugi korak preparati u formi gela ili micelarne vode. Neočišćena koža pridonosi začepljenosti pora, što rezultira upalnim procesima.

Ukoliko smo primetili pojavu upalnih procesa na koži, možda je vreme za (privremenu) promenu rutine. Agresivne preparate poput kiselina i pilinga nakon praznika zamenite onima za negu osetljive kože kako bi se obnovila njena zaštitna barijera.

Ono što je ponekad najteže sprovesti u delo, posebno kad smo 'high' na šećeru i raspoloženi za druženje ili patimo od nesanice uzrokovane kasnim obrocima i stresom jeste kvalitetan san. Nužan je za obnovu duha i tela, a to uključuje i naš najveći organ, kožu, zato nakon što završe sve proslave, posvetite par dan spavanju koje zaslužujete.