Kroz istoriju, težnja ka besprekornoj koži prevazilazila je vreme i kulturu, uz dugu tradiciju upotrebe pilinga koju su praktikovale značajne istorijske ličnosti. Aristotel i Iulius Caesar su za eksfolijaciju koristili maslinovo ulje i sitan pesak, dok je Cleopatra koristila kombinaciju mleka i fermentisanih ljuspica voća kao preteču današnjem hemijskom pilingu.

Potraga za sjajnom, mladolikom kožom dovela je do razvoja različitih kozmetičkih tretmana, a jedan od najefikasnijih među njima upravo je hemijski piling.

Ovaj tretman koji je postao izuzetno popularan u svetu lepote, može osvežiti vaše lice i rešiti niz problema sa kožom kao što su sitne bore, tamne fleke, proširene pore, ožiljci od akni... Hemijski piling podrazumeva ubrzanu eksfolijaciju, koja osim uklanjanja površinskog sloja kože dovodi i do oslobađanja citokina, faktora rasta i sinteze kolagena. Hemijski pilinzi obično se dele prema dubini prodiranja u kožu na površinske, srednje i duboke pa samim tim što je piling dublji - vreme oporavka je duže, ali su efekti koji se dobijaju snažniji.

POVRŠINSKI PILING je idealan za rešavanje manjih nedostataka kože, delujući na spoljni sloj kože - epidermis. Obično uključuje upotrebu blagih kiselina poput alfa-hidroksi kiselina (AHA) i beta-hidroksi kiselina (BHA). Ovi pilinzi odlični su za rešavanje sitnih bora, blage hiperpigmentacije i grube teksture kože, ostavljajući vas sa osveženim i podmlađenim izgledom. Iako su preporučljivi kada nema mnogo sunčanih dana, ovu vrstu pilinga moguće je raditi tokom cele godine. Vreme oporavka je relativno kratko i obično traje od nekoliko dana, do jedne nedelje. Tokom tog perioda može se javiti blago crvenilo.

SREDNJI PILING pomaže u zaglađivanju bora, uklanjanju staračkih pega, ožiljaka, akni, prosvetljavanju i osvežavanju kože. Efekat srednjeg pilinga proteže se na celokupnu strukturu epidermisa do bazalne membrane. Često se koristi trihloroctena kiselina (TCA) kako bi se uklonile oštećene ćelije kože i podstakao rast nove, zdravije kože. U periodu oporavka javlja se ljuštenje kože i crvenilo koje traje i do deset dana.

profimedia-0551843537.jpg
Zara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 


DUBOKI PILING rezervisan je za ozbiljnije probleme kože poput dubokih bora, većih oštećenja od sunca i izraženih ožiljaka. Duboki piling je najintenzivniji tip hemijskog pilinga koji prodire u dublje slojeve dermisa. Ovaj postupak izvodi se pod anestezijom i isključivo u bolničkim uslovima. Najčešće uključuje fenol ili visoke koncentracije TCA kiseline i zahteva duži period oporavka koji može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, ali je zato efekat znatno trajniji nego kod prethodna dva tipa. Tretman srednjeg i dubokog hemijskog pilinga izvodi se isključivo u periodu jeseni i zime, budući da obnovljena koža postaje veoma osetljiva na sunčevu svetlost.

NEGA NAKON TRETMANA

Iako hemijski piling može efikasno da reši sve vaše probleme na koži, on može da dovede i do određenih neželjenih efekata, pogotovo ukoliko se ne izvodi na pravilan način i sa kvalitetnim preparatima, stoga je veoma bitno odabrati stručno lice za izvođenje ovog tretmana. Potencijalni neželjeni efekti uključuju crvenilo koje može trajati i nekoliko meseci, osećaj velike toplote na licu, kao i iritaciju ili peckanje tokom samog postupka. U ekstremnim slučajevima kada se tretman ne radi kod stručnih lica, mogu da se pojave opekotine, infekcije ili ožiljci. Koliko je bitno odabrati provereno lice kod koga ćete uraditi hemijski piling, toliko je važna i kućna nega nakon tretmana.

  • Veoma je bitno da nikako sami ne uklanjate mrtvu kožu koja se ljušti jer to može dovesti do krvarenja, promene boje kože ili čak stvaranja malih ožiljaka. Dozvolite procesu perutanja potrebno vreme da se prirodno odvija kako biste izbegli oštećenja kože.
  • Preporučljivo je umivanje hladnom vodom pet do šest dana nakon tretmana.
  • Održavajte svoju kožu dobro hidriranom uz pomoć blagog, neiritirajućeg preparata koju vam preporuči stručno lice.
  • Takođe, dovoljan unos vode i uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima mogu da pomognu u oporavku i celokupnom zdravlju kože.
  • Tokom prvih 30 do 50 dana izlazite napolje isključivo nakon upotrebe kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Preporučljivo je koristiti kremu sa što većim SPF-om.
  • Odlasci u solarijum, saunu, kao i preterano izlaganje sunčevoj svetlosti strogo su zabranjeni.
  • Vaš dermatolog će vam pružiti specifična uputstva nakon tretmana. Pažljivo ih pratite jer će biti prilagođena vašem tipu pilinga i potrebama kože. Ako doživite neobične ili ozbiljne nuspojave, odmah se posavetujte sa svojim doktorom.
profimedia-0551843547.jpg
Zara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Hemijski pilinzi predstavljaju put ka podmlađenoj, blistavoj koži čiji su efekti vidljivi već nakon prvog pilinga, ali su potpuni tek nakon odrađenih nekoliko tretmana u zavisnosti od vrste pilinga. Svojom sposobnošću da reše različite probleme i pospeše opšte zdravlje kože, zasluženo su stekli svoje mesto kao jedan od najtraženijih kozmetičkih tretmana. Budite strpljivi i dozvolite svojoj koži da se oporavi. Rezultati možda neće biti odmah vidljivi, ali će se koža svakako poboljšavati tokom nekoliko nedelja dok se nova, zdravija bude pojavljivala na površini. Neka vaše lice ne odražava samo besprekoran spoljni izgled, već i večnu lepotu koja zrači iznutra, osvetljavajući vaše putovanje ka besprekornoj eleganciji i samopouzdanju.

11429304-6515023393548618.jpg
The Ordinary 

10365474-2605015149282326.jpg
Elemis 

11098715-1944896380828466.jpg
Caudalie