Okoloočna regija može biti pogođena sa nekoliko uobičajenih skincare problema, a kesice ispod očiju su među najtežima za rešavanje. Stručnjaci kažu da najbolji metod za trajne rezultate zavisi od toga kako je problem prvobitno nastao. Kesice ispod očiju su deo kože koja uključuje donji kapak. Ako one ne nestaju nakon dobre prospavane noći, onda je reč o normalnom i prirodnom znaku starenja.

"Oko se nalazi u masnom jastuku, a taj masni jastuk drži na mestu fibrozno tkivo", kaže dermatolog Woolery-Lloyd. "Kako starimo, fibrozno tkivo koje drži masni jastuk na mestu može oslabiti, i masno tkivo u donjem kapku se može ispupčiti napred. To se naziva prolapsom orbitalnog masnog tkiva."

Ipak, postoje i ohrabrujuće vesti: bez obzira na izvor vaših natečenih očiju, postoje proizvodi koje možete koristiti, radnje koje možete preduzeti, i promene u načinu života koje možete primeniti kako biste se rešili vrećica ispod očiju - ili barem smanjili njihov izgled.

U nastavku prenosimo preporuke dermatologa koji su dublje istražili neke od uzroka pojavljivanja kesica ispod očiju, kao i njihove preporuke za tretmane koji umiruju, smanjuju otok, i generalno zaglađuju osetljivo orbitalno područje.

lice-0690900536.jpg
Profimedia 

Šta uzrokuje kesice ispod očiju?

Kao što je već pomenuto, starenje je najčešći uzrok kesica ispod očiju. "Prirodan proces starenja dovodi do gubitka kolagena i elastičnosti u koži", kaže Stefani Kappel, dermatolog. "Kako kolagen opada, osetljiva koža oko očiju slabi, što čini vrećice ispod očiju uočljivijim." Kappel dodaje da anatomija ili genetska predispozicija osobe, tanka koža, zadržavanje tečnosti usled navika u ishrani, dehidracija, alergije, pušenje, i nedostatak sna takođe mogu doprineti opuštenom izgledu očiju.

U kom uzrastu se pojavljuju?

Iako se natečene oči mogu pojaviti već u dvadesetima, Kappel kaže da će problem verovatno biti izraženiji nakon tridesetih. "Naš dermis, epidermis, i potkožno tkivo se proređuju tokom vremena, što može učiniti da ove vrećice ispod očiju izgledaju izraženije. Na sve to najviše utiče anatomija, genetska predispozicija i stil života", primećuje ona. Međutim, strategijske navike u nezi kože mogu pomoći u smanjenju problema, što opravdava redovno korišćenje antirida ili seta flastera (više o tome kasnije).

pexels-chloe-amaya-4079215.jpg
PEXELS / CHLOE AMAYA 

Možete li se rešiti vrećica ispod očiju?

Iako je moguće rešiti se kesica ispod očiju, to nije uvek tako jednostavno. U zavisnosti od ozbiljnosti problema i njegovog uzroka, može biti potreban invazivniji pristup kako biste rešili ovaj problem. "Kada se vrećice razviju, teško ih je ukloniti osim ako planirate tretmane u ordinaciji ili hirurške procedure", kaže Teresa Song, dermatolog. Zbog toga je najidealniji scenario preduzeti korake kako biste ih sprečili da se formiraju.

1. Preduzmite čvrste korake kako biste sprečili stvaranje vrećica ispod očiju

Dovoljno odmora i pravilna hidratacija uz redovno vežbanje mogu pomoći u minimaliziranju zadržavanja tečnosti u očnom području i promovisati opšte zdravlje kože. U osnovi, ako kupovina nove cool čaše i svilene jastučnice može biti motivacija koja vam je potrebna da uvedete zdravije navike, samo napred!

5 MAKE-UP TRIKOVA ZA PREKRIVANJE UMORNIH OČIJU I TAMNIH PODOČNJAKA: Izbrišite tragove neprospavane noći i mamurluka
Calvin Klein via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

2. Investirajte u kremu za oči sa hidratantnim, zatezajućim ili osvetljavajućim svojstvima

Taj korak može napraviti veliku razliku u smanjenju izgleda vaše okoloočne regije. Song kaže da potražite kreme sa sastojcima poput retinola, peptida, kofeina, zajedno sa antioksidansima, poput vitamina C i zelenog čaja. 

nega kože.jpeg
Shutterstock 

3. Smanjite otok korišćenjem umirujućih flastera ispod očiju

Eye patchevi su korisni za uklanjanje tamne senke ispod očiju i privremeno smanjenje otoka. 

Najbolje maske za podočnjake, uklanjaju otok i tamne kolutove
Shutterstock 

Izvor: ELLE/N.K.