Proređenost iopadanje kose nisu samo estetski, već i zdravstveni problem, čiji su uzroci često povezani sa genetikom, hormonskim promenama, stresom i nedostatkom esencijalnih nutrijenata. I dok je kod ozbiljnijih promena potrebno konsultovati stručna lica, kod manjih je dobro znati da postoje suplementi koji mogu pomoći u promovisanju zdravog rasta kose. Dermatolozi i triholozi takođe naglašavaju važnost ispravne ishrane i pomenutih dodataka ishrani za održavanje i poboljšanje celokupnog zdravlja kose. U nastavku donosimo pet ključnih suplemenata (za koje možda niste znali), a mogu da pomognu u rastu kose!

Vitamin D

Iako se vitamin D, koji prirodno dobijamo od dovoljne količine sunčeve svetlosti, najpre vezuje za zdravlje koštanog sistema, ovaj nutrijent takođe igra važnu ulogu kada je reč o zdravlju vaše kose i skalpa. Određene studije pokazuju da se opadanje kose kod žena može poboljšati suplementacijom ishrane sa vitaminom D. Ishrana bogata vitaminom D može pomoći u promovisanju rasta kose, posebno ako gubitak kose doživljavate upravo zbog loše izbalansirane ishrane.

sara-kurfess-QyjwUq5Amp8-unsplash.jpg
sara kurfess / unsplash 

Biotin

Ovaj vodorastvorljivi B vitamin često se nalazi u našim omiljenim namirnicama i hemijskim preparatima za kosu, a (kada je potrebno) može se uzimati i kao suplement. Biotin odnosno vitamin B7 podstiče cirkulaciju u skalpu kako bi pomogao rast kose i zaustavio njeno proređivanje. Suprotno, nedostatak biotina u ishrani može usporiti rast kose ili čak izazvati njen gubitak. Ovaj deo kompleksa vitamina B jeste gradivni blok keratina, neophodnog za zdrav izgled kose, kože i noktiju.

Ulje semenki bundeve

Ulje semenki bundeve je bogato esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima (uključujući vitamin E) i mineralima (kao što su cink i magnezijum). Ove hranljive materije su ključne za zdravlje skalpa i folikula kose. Vitamin E, na primer, pomaže u zaštiti folikula kose od oksidativnog stresa, dok cink igra vitalnu ulogu u zdravlju folikula kose i imunološkom sistemu.

5 suplemenata koji smanjuju opadanje kose
Unsplash/Engin Akyurt 

Vitamin E

Gore pomenuti vitamin E pomaže u održavanju prirodne vlage skalpa i balansiranju proizvodnje sebuma (prirodnog ulja kože). Hidrirani skalp je zdrav skalp, što je ključno za rast zdrave kose. Vitamin E može pomoći u sprečavanju suvoće i iritacije skalpa, što može dovesti do lomljenja kose i njenog opadanja.

Saw palmetto

Saw palmetto je prirodni ekstrakt iz bobica biljke Serenoa repens. On deluje tako što blokiranja proizvodnju DHT-a, što pomaže u regulaciji opadanja kose

Ipak, ukoliko je vaš gubitak kose značajan, najbolje je posetiti dermatologa i/ili drugog stručnjaka za kosu kako biste procenili stanje vašeg skalpa i odabrali suplement prema instrukcijama zdravstvenog lica. 

S druge strane, konzumiranje uravnotežene ishrane sa pravim nutrijentima može pomoći u podsticanju rasta kose, posebno ako doživljavate gubitak kose zbog loše ishrane. Namirnice poput mahunarki, kao što su sočivo i slično, pune su esencijalnih vitamina i minerala, uključujući B vitamine i biotin. Takođe se preporučuje konzumacija jaja, orašastih  plodova, semenki, džigerice, slatkog krompira, pečurki, banana... 

Izvor: ELLE/N.K.