Esencijalna stvar koju svaka žena ponese na more je krema za sunčanje. Poslednjih godina, kak nas svi upozoravaju o intenzivnijem zračenju, većina nas vodi računa da ne izlaže telo suncu bez prethodne pripreme kože.

Ako uskoro krećete na put i planirate sunčanje, a nisu vas ubedili kozmetički giganti sa svojim proizvodima, probajte da napravite ulje za sunčanje u svojoj režiji. Koštaće vas manje, a vašu kožu i ten će učiniti besprekornim.

Da biste napravili prirodno ulje za sunčanje potrebni su vam sledeći sastojci: maslinovo ulje, nekoliko svežih šargarepa i zelenih oraha, cvetovi lavande i malo žalfije.

Priprema: Šargarepe narendajte, orahe iseckajte i ubacite u teglu. Ovoj smesi dodajte lavandu, žalfiju i prelite maslinovim uljem. Tegla bi trebalo da bude dve trećine puna. Ulijte do vrha maslinovo ulje, posudu zatvorite i ostavite da odstoji bar tri nedelje na sunčanom mestu. Svakodnevno mućkajte sadržaj i na kraju ovo prirodno ulje za sunčanje procedite kroz gazu i sipajte u plastičnu ili staklenu bocu sa zatvaračem.

Zašto je ovo ulje dobro: Maslinovo ulje ima zaštitni faktor dva, a nivo zaštitnog faktora povećavaju orasi i šargarepa. Šargarepa sadrži vitamin A i beta karoten, koji vašu kožu štiti od starenja, a i ubrzava dobijanje preplanule boje. Lavanda deluje blagotvorno na opekotine i rane, a žalfija redukuje celulit.