Brijanje

Brijanje je verovatno najbrži i najlakši metod uklanjanja dlačica. Prednosti su njegova jednostavnost, dostupnost i odsustvo bola. Nedostataka je, međutim, još više – rezultati traju veoma kratko, koža je gruba na dodir kada dlačice ponovo počnu da rastu, javljaju se osipi na osetljivim delovima kože, kao što je bikini zona... Iako je naučno pobijen mit o tome da često brijanje dovodi do rasta debljih i jačih dlaka, žene su skeptične i ova vrsta depilacije nije među omiljenim. Ako se ipak odlučite za brijanje, obavezno koristite namenske paste koje će omekšati kožu i ženske brijače koji sadrže dodatke poput aloje, namenjene zaštiti i dodatnoj nezi osetljive kože.

Depilacija električnim aparatima

Električni depilatori deluju kao mnogo sinhronizovanih pinceta koje čupkaju dlačice jednu po jednu. Ova metoda može oštetiti koren dlake i promeniti način njenog rasta, tako da dlačice postaju deblje i rastu intenzivnije. Metoda je jeftina i jednostavna, možete je obaviti kod kuće, a rezultati su dugotrajniji nego kod brijanja. Nedostaci, osim već pomenutih, jesu činjenica da je metoda neprijatna, za neke i bolna, da može da potraje, da posle depilacije aparatom ipak morate da obrijete sve što je zaostalo, a to su uglavnom nedovoljno izrasle i neposlušne dlačice. Takođe, ova metoda je zbog neprijatnosti skoro neprimenljiva na osetljive zone tela, poput pazuha ili bikini zone.

Hemijska depilacija

Ova metoda podrazumeva korišćenje različitih krema, gelova, losiona, sprejeva i sličnih preparata koji sadrže supstance za depilaciju. Uglavnom je u pitanju tioglikolska kiselina, koja slabi vezu između ćelije i dlake i na taj način je uništava. Folikul dlake se ne oštećuje u ovom procesu. Depilacijski agensi iz hemijskih preparata ove vrste veoma su osetljivi na temperaturu kože i njenu kiselost i ako je balans kože narušen iz bilo kog razloga, sastojci koji slabe dlaku gube svoja svojstva. Hemijska depilacija ne utiče na budući rast dlaka. Pre hemijske depilacije potrebno je uraditi  test na preparat, kako ne bi došlo do alergijske reakcije. Obratite pažnju na vrstu preparata koji koristite, odnosno na njegovu tačnu namenu – preparati su pravljeni za različite delove tela, od bikini zone do pazuha ili ruku i nogu, a razlikuju se u koncentraciji depilacijskih agenasa. Tako preparati za hemijsku depilaciju lica sadrže najmanju koncentraciju aktivnih sastojaka, dok je ona najveća u kremama za depilaciju ekstremiteta. Poseban oprez je potreban kod hemijske depilacije na delovima lica. Preparati se ne smeju koristiti za obrve jer mogu izazvati ozbiljna oštećenja očiju. Nakon hemijske depilacije ne preporučuje se brijanje niti izlazak na sunce, a ceo postupak možete ponoviti posle 3–4 dana.

Depilacija voskom

Još jedna metoda koju je moguće primeniti kod kuće, ali koju je uvek zgodnije obaviti u kozmetičkom salonu. Postupak je jednostavan – na željeno područje tela nanosi se otopljen, topao vosak, a kada se on stegne, naglim potezom se skida, u pravcu suprotnom od rasta dlaka. Procedura je brza, tako da je i neminovni bol podnošljiv, a češća upotreba slabi dlaku, pa se smanjuje i neprijatan osećaj. Najčešći problemi kod depilacije voskom jesu potencijalna manja oštećenja kože, koja prolaze kroz nekoliko dana, iritacije, crvenilo, peckanje. U svakom boljem kozmetičkom salonu posle depilacije voskom dobijate dodatni tretman losionom za čišćenje i hranljivom kremom, a ako ovaj tretman sprovodite kod kuće, pospite malo bebi talka po depiliranim delovima kože da biste ublažili bol i iritaciju.

Laserska epilacija

Pre tretmana laserom uklanjaju se dezodorans, kreme i šminka sa delova tela koji će biti tretirani, najčešće alkoholom, kako bi se sprečile bakterijske infekcije. Tokom tretmana nosićete zaštitne naočare, slične onima koje dobijete u solarijumu, kako bi oči bile zaštićene od potencijalnih „zalutalih“ zraka laserskog svetla. Gel za hlađenje, sprej ili anestetičko sredstvo nanose se na telo kako bi se umanjio osećaj bola i neprijatnosti tokom tretmana. Sam uređaj usmerava laserske zrake na područje kože širine 3–15 mm. Uništeni folikuli dlake imaju karakterističan miris i osetićete ga tokom tretmana, koji u zavisnosti od površine koju tretirate, može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Nakon laserske epilacije koža se čisti samo peškirom, bez nanošenja krema, losiona ili maski. Koža može biti crvena i malo natečena, ali ovi tragovi obično nestaju nakon dvadeset četiri sata. Laserska epilacija za mnoge žene je bauk zbog straha od bola. Najčešće, međutim, osećaj koji imate tokom tretmana nije visok bol, već neprijatnost, slična onoj od blagih uboda igle ili peckanja gumene trake koja se skida sa kože. Tretman je manje bolan i neprijatan za žene svetlije puti, čije su dlake tanje.

Iako se najčešće reklamira kao trajno uklanjanje malja, laserska epilacija to nije – zasad ne postoji zvanično odobren metod za uklanjanje malja zauvek. Važno je znati da dlaka ima tri faze rasta – aktivnu, regresivnu i fazu mirovanja. Laserskom epilacijom najefikasnije se uklanjaju malje koje su u aktivnoj fazi rasta. Pri tom, svaka dlaka se nalazi u drugoj fazi rasta, što znači da čak i posle nekoliko laserskih tretmana možete imati malje koje nisu u aktivnoj fazi. Upravo je to razlog što ni laserska epilacija nije doživotno rešenje problema maljavosti. Međutim, laserska epilacija svakako daje najdugoročnije i najefikasnije rezultate. Broj potrebnih tretmana za vidljive i sveobuhvatne rezultate varira od osobe do osobe, a zavisi od godina, tipa kože, stepena maljavosti, teksture dlake i sl.

Drevni načini depilacije

Depilacija šećernom pastom datira još iz starog Egipta. Ova vrsta uklanjanja dlačica je manje bolna, sigurnija, pasta se ne lepi za kožu i ublažava problem urastanja dlaka. Pasta se nanosi u smeru suprotnom od rasta dlake, a uklanja se u smeru rasta dlaka. Ne trza se, samo se lagano povlači, što smanjuje bol i sprečava kidanje dlaka. Ova vrsta depilacije uklanja i kratke dlačice, dužine do 2 mm (one koje su rasle bar pet dana posle brijanja). Šećernom pastom mogu se depilirati svi delovi tela i lica.

Depilacija koncem je još jedna drevna depilacija i idealna je za uklanjanje dlačica sa lica jer ne izaziva nikakve iritacije. Ova metoda zahteva posebnu vrstu konca, od mešavine svile i pamuka. Tajna je u koordinaciji, jer se prilikom njenog obavljanja koriste i usne i obe ruke. Koncem se mogu oblikovati obrve, depilirati celo telo, kao i lice. Ovaj drevni metod prošao je test vremena i primenjuje se već hiljadama godina