Šta je hemijski piling?

Metoda kojom se „kontrolisanom opekotinom“ postiže određeni cilj u vidu regeneracije kože.

Da li je tretman voćnim kiselinama isto što i hemijski piling?

Da. Sva hemijska jedinjenja kiseline, bilo da se radi o mineralnim kiselinama (kao što je sumporna) ili organskim (poput sirćetne), izazivaju koagulacionu nekrozu kože. Voćne kiseline spadaju u organske ili tzv. slabe kiseline, pa se zato se i one koriste u ovu svrhu.

Da li hemijski pilinzi spadaju u anti-aging program?

Termin anti-aging je eufemizam za optimalno održavanje i negu kože. U tom smislu, hemijski piling je njegov nezaobilazni deo. Želja da izgledamo najbolje što možemo prirodna je, ali treba imati realna očekivanja. Jedino osobe koje su rano preminule, poput Marilyn Monroe, ostaju večno mlade. Nije sramota biti u određenim godinama.

Koje vrste i jačine hemijskih pilinga postoje?

Površni, srednji i duboki, isto kao i opekotine. Shodno tome, i vreme oporavka je različito. Procena uspešnosti varira od toga koliko smo blizu ili daleko od cilja koji smo želeli da postignemo i da li je tretman praćen neželjenim reakcijama. 

Kada i kako se odlučiti za tretman?

Samo i isključivo onda kada je to preporuka stručnog lica.

Zašto nije dobro samostalno „naručiti“ piling?

Postoje razni kriterijumi koji ovo određuju. Neki od njih su: tip kože u zavisnosti od količine melanina, da li je piling najadekvatnija metoda za postizanje željenih rezultata, da li je odgovarajući period godine za tretman, dopuštaju li radne obaveze pacijenta dovoljno vremena za oporavak...

Koliko tip kože utiče na uspešnost ove procedure?

Svetliji tipovi su bolja preporuka za intervenciju, dok se sa tzv. maslinastim tipovima mora biti oprezan iako ni oni ne isključuju ovu vrstu tretmana.

Koje godišnje doba se preporučuje za ovu vrstu intervencije?

Najbolji periodi su jesen i zima, od oktobra do kraja aprila. Zaštita od sunca se podrazumeva i u ovom periodu godine. Da budemo precizni, ona podrazumeva Neizlazak na sunce u većoj meri od apsolutno neophodne kako bi se obavljale dnevne aktivnosti do potpunog oporavka.

Može li se hemijski piling raditi više puta? 

Da, ali prethodno uvek treba proceniti stanje kože. Ne postoji fiksni interval između vezanih tretmana, jedino je pravilo da se ne smeju sprovoditi pre isteka vremena potrebnog za oporavak. Univerzalna formula i protokol koji odgovaraju svima ne postoje. U praksi je neophodno uraditi prvi, da biste se odlučili na sledeći. Granice u broju nisu postavljene, pogotovo ako se radi o površinskom tipu pilinga. Jedan broj dermatologa smatra da je bolje blagi piling ponoviti više puta, nego uraditi jedan duboki, zato što njih prati brz oporavak i izbegavaju se neželjeni efekti.

Kako izgleda sam tretman?

Počinje se pripremom kože za nanošenje kiseline, odnosno „odmašćivanjem“. Samo stavljanje kiseline izaziva kratkotrajan bol. Hemijska reakcija se, na kraju, zaustavlja stabilizatorima koji vrše hemijski proces neutralizacije. 

Šta se dešava nakon hemijskog pilinga?

Efekat „kontrolisane opekotine“ pokreće mahanizme za obnovu koji se aktiviraju i kod slučajno nastalih opekotina. Nakon tretmana javlja se crvenilo, perutanje i ljuštenje čija jačina zavisi od tipa hemijskog pilinga.

Kakvi se realni rezultati mogu očekivati?

Učinak zavisi od prethodne pripreme kože i intenziteta samog pilinga. Ono što će svi primetiti jeste da posle oporavka koža deluje svežije, baršunastije i ima svetloružičastu boju dok se sivožuti umorni izgled gubi.

Koliko traju rezultati postignuti hemijskim pilingom?

Najmanje nekoliko meseci, ali oni nemaju striktno vremensko trajanje. Pošto su mehanizmi koji se pokreću fiziološki, rezultati zavise od stanja organizma i stila života. Ako se nastavi sa lošim navikama koje favorizuju nedostatke zbog kojih je tretman urađen, i učinak će trajati kraće. 

Da li se mogu kombinovati neki drugi tretmani kad se radi hemijski piling?

Odgovori na ovo pitanje razlikuju se u odnosu na ličnu procenu terapeuta koji sprovodi tretman. Pokazalo se, na primer, da se na koži koja je prethodno tretirana lokalnim retinoidima postižu bolji rezultati i brži oporavak. Prekid upotrebe retinoida savetuje se nekoliko dana neposredno pre tretmana, dok će manje iskusni terapeut tražiti pauzu od mesec dana. 

Ko sve danas izvodi hemijske pilinge?

Samo tehničko izvođenje hemijskog pilinga nije komplikovano, ali procena stanja kože i mogućnosti da se ovom vrstom tretmana postigne željeni rezultat, zahtevaju mnogo više znanja nego što se može steći pohađanjem jednog ili nekoliko kurseva. Ovu uslugu danas nude lekari raznih specijalnosti (uključujući i stomatologe), pa i osobe sa srednjom stručnom spremom. Tek kada dođe do komplikacija ili neželjenih efekata, setimo se kako ne bismo išli dermatologu da nam izvadi zub ili fizioterapeutu da nam operiše slepo crevo.

Koji su najčešći neželjeni efekti ovakvih tretmana?

Neodgovarajuća  procena kože ili neodgovarajuće odabrana tehnika najčešće rezultiraju pojavom tzv. svetlih „fleka“ na licu (pogotovo nakon dubljeg pilinga). Moguće je nastajanje ožiljaka, pogoršanje već postojećih kao i preosetljivost na izlaganje suncu.

Da li je hemijski piling tema za razgovor sa prijateljicama?

Naravno da jeste. Bitno je da se informišete o iskustvima drugih. Ipak, konačnu odluku o tome je li potrebno da se podvrgnete nekoj proceduri ne treba da donosite na tom nivou. Svoje želje treba izneti stručnjaku koji će vas posavetovati o cilju koji želite da postignete. 

Tekst: Manda Javorina