Na svu sreću, iza nas su dani gde je jedan tip žene ili muškarca definisao pojam lepote. Zahvaljujući raznim kampanjama, ali i velikim umovima koji lepotu ne vide samo u plavoj kosi ili mršavom telu, danas ispred sebe imamo veliki broj netipičnih modela koji pokazuju kako je moguće svoje mane pretvoriti u prednosti.

Winnie Harlow

Ona ispisuje nova pravila. Ona piše istoriju. Ona inspiriše milione. Njeno ime je Winnie Harlow. 

Winnie ima 20 godina, dolazi iz Toronta i specifična je zbog svoje jedinstvene kože. Naime, ova lepotica boluje od vitiliga (hronično oboljenje, javlja se u vidu glatkih belih mrlja na različitim delovima tela), ali je i prvi model sa koja je svoje kožno oboljenje iskoristila kao inspiraciju.

Veoma je tražena upravo zbog neverovatne harizme i duha koji nosi u sebi, zbog čega je i angažovana za „Desigual”, “Disel”, a snima i brojne reklame i kampanje.

“Moj recept za uspeh zapravo je veoma jednostavan: Zavolite sebe. Svakom deliću sebe pružite mnogo ljubavi, zagrlite se i budite ponosni. Tek kada sam to naučila, postala sam uspešna. Sada me obasipaju poslovnim ponudama", rekla je Vini i dodala da stanje kao što je vitiligo nikako ne bi trebalo da utiče na život.

Jack Eyers

Jack je prvi muški model sa amputiranom nogom koji je prošetao modnom pistom u Njujorku. Kada je Eyers bio mlađi, desna noga nije mogla lepo da se razvije, pa je pristao da mu se u 16-oj godini amputira. Od tada ovaj hrabri momak nije želeo da sakrije svoj nedostatak i da se povuče u sebe. Baš suprotno, često nosi šortseve kako bi pokazao celom svetu svoju protezu i svoj nedostatak. Osim što je hrabar, Jack je izuzetno zgodan momak jer vredno radi kao trener i sigurni smo da je njegova manekenska karijera tek u usponu.

Robyn Lawley

Ova lepotica bila je prvi plus size model koji je krasio australijski Vogue i Cosmopolitan, ali se takođe našla i na naslovnici francuskog Elle magazine. Najpoznatija je po reklamiranju kupaćih kostima, ali i po ohrabrivanju devojaka da treba da uživaju u svom telu i oblinama. Osim manekenske karijere Robyn uspešno vodi blog o iskrani, a izdala je u kuvar sa zadravim receptima.

Jamie Brewer

Verovatno ste već videli i zavoleli Jamie u seriji “American horror story”, ali donosimo još razloga da se divite ovoj devojci. Jamie je prva manekenka sa Daunovim sindromom koja je prošetala modnom pistom u Njujorku i razbila sve predsrasude kada je u pitanju ovaj genetski poremećaj. Ova lepotica sada inspiriše osobe sa Daunovim sindromom da se priključe i ostvare svoje snove.

"Čast mi je da budem uzor svim mladim ženama i da ih ohrabrim da budu ponosne na to što jesu", rekla je Jamie koja se priiključila i borbi da se poboljšaju zakonski uslovi za osobe sa invaliditetom i da se izbaci termin "retardiran" iz upotrebe u državnom zakonodavstvu.

Erika Linder

Zahvaljujući Andreji Pejića ali i drugim transrodnim modelima, danas skoro da i nema podele na polove unutar modeling sveta. Erika Linder je poznata po svom androgenom izgledu i spada u najzaposlenije modele na svetu. Erika je do sada nekoliko puta bila ključni model u muškim kampanjama ali i revijama na kojima su prikazane muške kolekcije. Njen uniseks look je vrlo sličan onom koji je krasio Andreju pre promene pola ali za sada Erika ne pokazuje želju da promeni pol. Van piste, Erika je slična svima nama: obožava pse, da tvituje. Pritom je više nego muzikalna.  

izvor: cosmopolitan.rs