Lepota je u oku posmatrača. 

Da, i ti posmatrači su unazad decenijama bili prilično probirljivi, subjektivni, zahtevni i stalno su menjali mišljenje. Pedesetih su voleli rasnu lepotu Marilyn Monroe, Ave Gardner, Sofije Loren. Šezdesetih su veličali izgled jedne Brigitte Bardot, Jane Birkin, Audrey Hepburn i famozne Twiggy koja je proporcije ženskog tela prilično "utanjila". 

Sedamdesetih su patili za Biancom Jagger, Julie Christie, Farom Fawcett i Cher, da bi se u osamdesetim i devedesetim predali zanosnim supermodelima - neprikosnovenoj generaciji modela među kojima su bile Cindy, Naomi, Linda, Claudia.

I dok su se trendovi u šminci i frizurama menjali, kao i proporcije tela, ono što je bilo zajedničko ovim ženama je A U T E N T I Č N O S T i neverovatna H A R I Z M A.   

foto: Instagram / tiffeb

Svaka od pomenutih dama je imala jedinstveno lice koje nije ličilo na drugo, a kamoli na nekoliko. Da, moda se kopirala, sve su one šetale zvoncare u jednom trenutku, mačkaste oči i lokne, ali pogled, usne, nos je bio njihov. Ili ti - majke prirode!

Danas smo vrlo zabrinuti za posmatrača. Jer on voli JEDNU x 100.

Jednu čije obrve izgledaju kao rogovi bizona. Usne koje podsećaju na pačje. Oči koje su poput dva, tamna, sitna proreza ili toliko nerealno krupne da prekriju celo lice. Odsustvo nosa i bilo kakvih linija. Jake, naglašene jagodice. Ukratko: jednog mutanta koji ima ne hiljadu kopija, nego milion!   

Svesni smo da je plastična hirurgija kumovala ovom šizofrenom izgledu, i da je postojala ona i pre, ali to su bili sitni, benigni počeci, rezervisani tek za žene preko pedeset godina koje su poželele da skinu koju boru, podignu kapak i reše se podbradka, ne bi li bar prividno usporile starenje.  

Tada se plastična za to koristila -  diskretno korigovanje godina.

Danas se koristi za potpuno poništavanje identiteta i pretvaranje u još jedan klon. Jer, danas pod nož idu mlade devojke. Devojke koje još se nisu ni razvile, i to ne samo fizički već i psihički. Devojke koje nisu ni blizu četvdesetim, pedesetim.

Ima li tu logike, kad već zdravog razuma nema... Hej, pa mladost je vaša lepota!  

Koliko god da nam je žao i poražavajuće što su se jedna Nicole Kidman, Rene Zelweger, Meg Ryan podvrgle određenim estetskim zahvatima, nesvesne kako se strah od starenja vidi u njihovo panično, uplašenim očima, one su bar neko vreme bile SVOJE.   

Imale su mladost

foto: Instagram / lara_tasso

foto: Instagram / reesewitherspoon

Što se nas tiče, nije kriva Kim Kardashian za ovu šizofreniju. Ne kažemo da ona nije doprinela svemu ovome kao i plastični hirurzi. Ona je možda više uticala na popularizaciju zahvata koji se tiču povećanja pozadine, stila i suludog konturisanja koje je postojalo samo u svetu tranvestita.

Tome svedoči najviše jedna fotografija koja se pojavila nedavno na kojoj su Kim i Kanye upoređeni sa vintage fotkom na kojoj se vidi elegantno stilizovan par iz 50-ih na ulicama Njujorka, a caption "Something went terrible wrong here" prati ceo kolaž.

Ali i pre Kim je postojala Ana Nicole Smith, Pamela Anderson. Žene koje su izgledale kao sex toy igračke, porno zvezde. One su ipak bile manjina.

Danas skoro da nema poznate osobe, bar kod nas u srednjim dvadesetim, tridesetim godinama koja ne izgleda kao da je napumpala usne, podigla kapke, zategla lice. I strašno je što to rade uspešne i lepe žene.  

To je još jedan paradoks. Ne menjaju svoj fizički izgled samo one koje imaju ožiljak, kriv nos, male, tanke usne, već to rade prelepe devojke koje izgledaju prelepo, privlačno. Njihovim stopama ide veliki broj mladih devojki koje izgledaju identično. Bar u licu.    

Ko je tu "kriv"?

Majka i otac koji bez primedbe odvoje novac za operaciju lica svoje maloletne ćerke? Muškarci kojima je takav izgled vrhunac lepote i svesno nagovaraju devojke na promenu izgleda? Mediji koji kače naslove "Prelepa: Ovako izgleda ćerka poznate pevačice bez šminke" bez navoda da je devojka iako ima manje od 20 godina izoperisala sve što je mogla. Ili modna i beauty industrija koja upravo sve te dame bira za zvezde svojih kampanja. 

Na znamo ali ceo ovaj tok misli je pokrenula slika Kendall Jenner (21) sa after partyja Golden globesa gde nam je bilo teško da razaznamo koja je koja sestra.

foto: Profimedia

Dok nas za Kylie odavno nije briga jer je u samom startu želela da bude preslikana Kim Kardashian, od Kendall smo ipak očekivali da se izbori sa estetikom koja krasi njenu familiju. Znamo da je to teško, ali operacija već punih usana i korekcija jagodica, zašto Kendall?

Zar je moguće da te milionski ugovori i saradnja sa velikanima mode nisu ubedili da si lepa? Zar je ok da poništiš sebe a tek ti je 21? Ne, i dalje nam nije jasno zašto. 

Tekst: Ana Dodig

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/