Elisabeth od Bavarske, poznatija kao Carica Sisi, bila je poznata po svom tanašnom struku čiji je opseg iznosio svega 48 centimetara.

Ne čudi stoga što su se na jelovniku evropske lepotice nalazile male količine hrane i niskokalorične namirnice poput belanjaka, a tek je ponekad priuštila sebi slatke zalogaje poput šerbeta od jagoda.

1. Prala je kosu žumancima i konjakom

Carica Sisi imala je kosu do gležnjeva, koja je bila njen najveći ponos i dika. Iako joj je bila toliko duga i teška da joj je stvarala glavobolje, nije je želela ošišati. Svakih 14 dana sluge su joj prale kosu s kombinacijom konjaka i žumanjaka, što je zbog dužine vlasi znalo trajati celi dan.

2. Kupala se u maslinovom ulju

Svake večeri kupala se u toploj vodi koja je bila obogaćena maslinovim uljem kako bi održala kožu mekom i glatkom. Maslinovo ulje sadrži vitamine A i E koje blagotvorno deluje na najveći ljudski organ.

3. Prskala je lice sirćetom od ljubičica

Da bi zaštitila kožu lica od crvenila i upala, redovno se prskala s ružinom vodicom ili onom od lavande. U posebnim prilikama koristila je sirće od ljubičica koje se pravilo od sveže ubranih cvetova ljubičice, jabukovog sirćeta i destilovane vode.

foto: Wikipedia

4. Mazala je lice ružinom kremom

Legenda kaže da Sisi nikad nije izlazila iz dvorca bez hidratizaciej kože lica. Obično je lice mazala kremom koju su njene sluge same pravile. Dvadesetak ružinih pupoljaka kuvali su u nešto destilovane vode, a potom mešali s lanolinom i neslanim maslacem. Ova se krema čuvala na hladnom mestu.

5. Spavala je s teletinom na licu

Carica je povremeno spavala s komadom teletine na licu, koju bi privezala ili stabilizovala za lice sa specijalnom kožnom maskom. Crveno meso imalo bi protuupalno delovanje, dok je keratin delovao kao anti ejdž maska. Ovaj tretman joj je podario sveži i mlađi izgled.

6. Stavljala je masku od belanjaka

Omiljena maska za lice carice Sisi sastojala se od 60 mililitara ružine vodice, 30 mililitara mleka, 15 mililitara soka od grožđa, 5 kapi esencijalnog ulja tamjana i dva umućena belanjka. Ovu masku stavljala je na lice pre spavanja, a ujutro ispirala s kože.

7. Nanosila je na lice kremu od puževa

U svojim bjuti rutinama bila je vrlo napredna, te je koristila kremu za lice na bazi puževa čiji su blagotvorni efekti za kožu poznati i slavnim damama u današnjem svetu. Njena krema sastojala se od masti, korena sleza, te usitnjenih puževa. Držala ju je na licu po četiri sata.

izvor: Zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/